Avto
3 ogledov

Najdražji niso najboljši

Tudi če niste lastnik vozila z velikim prtljažnikom, lahko na počitnice s pomočj Žurnal24 main
Pri nakupu strešnega kovčka za avtomobil izberite takšnega z možnostjo dvojnega odpiranja in zanesljivega zaklepanja.
 

Največja nevarnost so garaže

Ob pravilni uporabi imajo kovčki dolgo življenjsko dobo. Servisi imajo največ dela s polomljenimi ključavnicami ali poškodbami zaradi trkov ob strehe garaž.

S strešnim kovčkom je mogoče nadoknaditi manjkajoče litre prostornine v prtljažniku, ki pridejo prav le nekajkrat na leto. Ponudba je precej raznolika, prav tako tudi cene in kakovost, čeprav so neodvisni testi ADAC pokazali, da dražji kovčki niso nujno tudi najboljši. Vedno pa je bolje izbrati uveljavljenega proizvajalca z zagotovljenim servisom in rezervnimi deli, opozarja Peter Židan iz družbe Fux, d. o. o. 

Poleg potreb po prostornini velja pred nakupom kovčka upoštevati tudi velikost avtomobila. Največ kupcev se odloča za mere, ki poleg kovčka še vedno omogočajo prostor za dve kolesi. Varneje od sistemov za hitro pritrditev je izbrati takšne s klasičnimi U-profili, enostavna, a zanesljiva uporaba pa sta poleg kvalitetnih materialov in vodotesnosti glavni lastnosti dobrega strešnega pripomočka. 

 

Naložite pravilno

Uporabniki prtljago v kovčke velikokrat napačno naložijo, kar vpliva na težišče vozila ali povzroči premikanje prtljage med vožnjo.

Vsi boljši kovčki že ponujajo sistem, ki omogoča njihovo odpiranje bodisi z leve bodisi z desne strani, prav tako tudi centralno zaklepanje, ki z zavtrljajem ključa hkrati odpre ali zapre vse vzvode. Vseeno je za večjo varnost priporočljivo pokrov dodatno pričvrstiti s platnenim pasom. 

Velja pravilo, da kovček ob neuporabi odstranimo z vozila, saj avtomobil nižjega srednjega razreda (golf, megane …) pri hitrosti 100 km/h s kovčkom na strehi porabi za liter goriva več na 100 km, pri hitrosti 130 km/h pa tudi do tri litre več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.