Avto
31 ogledov

Najraje se pos... na rdeče

Ptičji iztrebek na avtomobilu Shutterstock
Kateri lastnik še ni spustil kakšne krepke čez krilato žival, ki mu je onečastila avtomobil s svojim iztrebkom? Da boste vedeli: baje jih najraje spustijo na rdeče avtomobile.

Britanski prodajalec delov in opreme za vzdrževanje avtomobilov Halfords je naredil raziskavo, v kateri je želel ugotoviti, avtomobile katerih barv ptiči statistično največkrat vzamejo za tarčo, ko jih stisne tam zadaj.

Predstavniki družbe so dva dni prečesavali mesta Brighton, Bristol, Glasgow, Leedas in Manchester in vestno popisovali avtomobile z značilno črno-belo packarijo na pločevini. Pregledali so 1.140 avtomobilov in ugotovili, da naj bi najbolj nastradali rdeči avtomobili, sledijo pa črni, beli, srebrni in zeleni. Tako naj bi bilo kar 18 odstotkov opaženih rdečih avtomobilov "markiranih", modrih pa na drugi strani "le" 14 odstotkov.

Ornitologi so do raziskave precej skeptični, saj pravijo, da je "nezgoda" precej odvisna od tega, ali je avtomobil parkiran pod priljubljenim počivališčem ptičev. Je pa res, da bolj žive barve privlačijo ptiče.

Odstranite jih čim prej

Ne glede na to, ali verjamete v teorijo barve, pa ostaja dejstvo, da se vozniki premalo zavedajo škodljivosti izstrelkov izpod neba. Kislina v iztrebkih je namreč zelo škodljiva za avtomobilski lak, zato je treba iztrebke čim prej odstraniti, sicer ostanejo trajne lise na pločevini. Vseeno pa po omenjeni raziskavi velika večina lastnikov z odstranitvijo počaka do naslednjega obiska avtopralnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.