Avto
17 ogledov

Nameščanje cen izpušnih sistemov

Izpuh avtomobila Shutterstock
Kljub strogim zakonom in visokim kaznim se posamezni proizvajalci avtomobilskih delov še vedno kartelsko dogovarjajo o cenah komponent za avtomobilsko industrijo.

Evropska komisija je pri ugotavljanju goljufanja in v želji po večanju konkurenčnosti stopila na prste proizvajalcev izpušnih sistemov za avtomobilsko industrijo. Ti so na trgu operirali kot karteli, piše Reuters, ki navaja, da so med osumljenimi podjetji tudi Faurecia v večinskem lastništvu skupine PSA, nemški Eberspaecher in ameriški TenneCo.

Regulatorji v ZDA, na Japonskem, v Evropi in Kanadi so v preteklosti zaradi določanj cen izdelkov brisalnikov vetrobranskih stekel, klimatskih sistemov, varnostnih pasov … že podelili večmilijonske kazni.

Če se proizvajalcem izpušnih sistemov dokaže krivda, bodo kazni visoke. Znašajo lahko do 10 odstotkov vseh prihodkov, kar pomeni na stotine milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.