Avto
131 ogledov

Naši policisti ostali brez blindiranega avta

Blindiran terenec Profimedias
Naša policija oziroma njeni specialci so ostali brez želenega blindiranega terenca.

Več kot 10 mesecev potem, ko je policija oziroma ministrstvo za notranje zadeve začelo javno naročilo za nakup "specialnega blindiranega terenskega vozila z najmanj 4000 cm3", je postopek sedaj končan. Naročnik se je odločil, da naročila ne bo podelil nobeni izmed prijavljenih družb. 

"Javno naročilo ni uspelo, ker so vse prispele ponudbe nepravilne," so za zurnal24.si na kratko pojasnili odločitev na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar. 

Da bo razpis verjetno doživel takšen epilog, je viselo v zraku že dlje časa, nenazadnje projekt že od začetka ni bil rojen pod srečno zvezdo. Policija si je "že deset let" želi tovrstnega vozila, ki bi jim lahko služilo pri izvajanju najrazličnejših nalog, kot so prijetje storilcev najhujših kaznivih dejanj, varovanje najvišjih domačih in tujih predstavnikov oblasti, spremstva in varovanja vrednostnih in nevarnih pošiljk ...

"Trenutne varnostne razmere v Evropi in svetu kot posledica terorističnih napadov v Franciji, Veliki Britaniji, Danski, BiH in velike ogroženosti zaradi resnih ponavljajočih se groženj s strani skrajnih islamistov v Belgiji in drugod po Evropi, niso ugodne. Zaradi tega je nujno potrebno, da se tudi slovenska policija bolje pripravi za protiteroristično delovanje, vendar pa za uspešno in učinkovito delovanje nujno potrebuje ustrezna materialno tehnična sredstva, med katere vsekakor spadajo tudi vozila z balistično zaščito," so takrat dejali pri policiji. 

A očitno so bili pogoji razpisa prezahtevni, saj so jih vmes spreminjali, na koncu pa prejeli ponudbe s strani treh podjetij. Te so morale ponuditi terensko vozilo s stopnjo balistične zaščite po specifikaciji VR9, kar v grobem pomeni zaščito, ki mora tudi na blizu učinkovito varovati pred vsem lahkim orožjem in tudi ročnimi granatami. Tovrstno zaščito je moč doseči le z drago naknadno predelavo klasičnega serijskega vozila, skupni pričakovani strošek nakupa bi se po grobih ocenah gibal med 150 in 300 tisoč evri. 

Po pol leta trajajočem preverjanju ponudb so te dni z ministrstva uradno sporočili, da se razpis zaključi z nepodelitvijo naročila. Prvotni načrt je predvideval, da bi moral biti blindirani terenec do konca novembra že pripravljen na najbolj surovo akcijo. Razpis nameravajo ponoviti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Boris Odreitz 21:08 26.januar 2017.

    to bi direktno mogli. Ampak terorist ne bo nobenega politika spravil stran, saj izhajajo iz njihovih krogov.

  • Boris Odreitz 21:07 26.januar 2017.

    Za tromblon je lahko ne vem kak indran ga bo v luft vrglo pa prebilo v se plasti

  • allstarr111 15:37 26.januar 2017.

    Pa kaj če im blinda, sej so specjalci :) drugač pa ima sintal pa nld blindiranih avto kr nekaj, res so samo kombiji ampak jbg je pa blindiran, sej to hočejo ane, naj si ga sposodijo ko je potreba.