Avto
10231 ogledov

Ne obešajte maske na vzvratno ogledalo!

Maske in avto Andrej Leban
Slaba praksa se je razpasla po avtih.

V času zaostrenih razmer zaradi vnovičnega naraščanja okužb in priporočilih o zaščiti mora biti zaščitna maska vedno pri roki. Tudi v avtu. 

Med številnimi vozniki pa se je zasejala praksa, da masko v avtu med neuporabo preprosto obesijo na vzvratno ogledalo. 

Pri organizaciji Dekra takšno prakso toplo odsvetujejo, saj maska na vzvratnem ogledalu moti koncentracijo in pogled na cesto. "Še tako majhen obesek, kot je osvežilec zraka in podobni, so znotraj našega vidnega kota nevarni," opozarja Peter Rücker, šef oddelka za raziskave prometnih nesreč pri Dekri. "To pa še toliko bolj drži za relativno velike zaščitne maske."

Ob tem opozarja, da ne gre le za oviranje pogleda na cesto, še posebej med zavijanji v desno, temveč tudi za vpliv distrakcije. "Ker pred našimi očmi neprestano nekaj binglja, se vozniki na navadijo, da se jim ob robu vidnega kota nekaj premika. Posledica je, da bodo gibanje izven vozila na svojem skrajnem desnem robu vidnega polja, recimo kolesarja ali pešca, zaznali precej kasneje," pojasnjuje strokovnjak vzroke za hude nesreče, ki bi se jim bilo mogoče izogniti. 

Maske in avto | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

"Maske so zato, da varujejo ljudi. A če jih obesite na vzvratno ogledalo, boste naredili ravno nasprotno, ogrožali boste druge," sklene Rücker.

Maske torej v avtu sodijo v enega od odlagališč, ki jih v sodobnih vozilih ne manjka. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • jate 21:50 10.julij 2020.

    matr ma kr neki fantazirajo...kaj moti maska na ogledalu lepo vas posim...skoraj vsak ima kaj obešeno na ogledalu,ce druzga ne, pa disečo smrekico ali pa majhnega peluška,,res resnicno vec ne vedo kaj bi se pisali...

  • SonnyBlack 12:41 10.julij 2020.

    se ena gestapovska finta...ni dolgo nazaj ko sem vido to svinjsko masko obeseno na vzvratno ogledalo v policijskem autu...kaj te z vami je sliko kacina pa si lahko gor obesim al kak...budale,kdo jih placuje,da si take oslarije zmisljujejo

  • romy 09:10 10.julij 2020.

    To je odslužena maska,lahko visi kot spomin...