Avto
116 ogledov

Ne parkirajte pod borovci

Počitnice Shutterstock
Avtomobil se v poletnih mesecih pod žgočim soncem razgreje, tako da pogosto pomislimo, da smo se usedli v pečico. V poletnem času zato vsakdo rad parkira avtomobil v senco, vendar pa ni vsaka senca varna za vaše vozilo.

Nove kemijske spojine s postopki toplotne obdelave v posebnih pečeh zagotavljajo večjo odpornost na korozijo, kar je osnova za 12-letno garancijo na korozijo. Metalne barve so nekoliko odpornejše na škodo, vendar pa so popravki le-teh zato dražji.

Nikar pod borovce
Avtomobila nikar ne zapeljite v senco dreves, ki izločajo smolo. Niti za kratek čas, če ne želite, da bo okrašen z borovo smolo ali ptičjimi iztrebki. Če "škodo" odkrijemo takoj, potem lahko madež varno odstranimo, v nasprotnem primeru lahko nastanejo vidne poškodbe, ki jih ni tako lahko popraviti. Smola in ptičji iztrebki agresivno delujejo na avtomobilski lak, se vpijajo v barvo in jo razjedajo. Če smolo dalj časa pustite na karoseriji avtomobila, se ta tako prilepi na avtomobil, da lahko ob odstranitvi le-te trajno poškodujete barvo.

Poliranje ni vedno rešitev
Mnogi se ob najmanjši poškodbi na površini laka zatekajo k poliranju. Z vsakim takšnim postopkom se lahko nevede odstrani nevidni sloj avtomobilske barve. Zato se je tega opravila treba lotiti samo izjemoma. V celotnem življenjskem obdobju avtomobila nista priporočljiva več kot dva postopka poliranja, ki mora biti narejeno strokovno.

Če ne gre z detergentom, v ročno avtopralnico
Ptičji iztrebki intenzivno prodirajo v barvo in tudi po daljšem obdobju na njem puščajo temne madeže, ki jih le težko odpravimo. Za odstranitev je najlažje uporabiti mehko krpo, ki jo pomočimo v toplo vodo, v katero vlijemo ne preveč močan detergent. Drgnite nežno, bodite vztrajni in madež boste odstranili brez večjih posledic. V nobenem primeru ne uporabljajte raznih razredčil, bencina ali paste za poliranje, saj lahko poškodujete lak. V težjih primerih je bolje obiskati preverjeno avtopralnico.

Poleti mnogi parkirišče za svojega jeklenega konjička iščejo v hladni senci grmovja, dreves. Vozila so nagnetena drugo poleg drugega, kar je še dodatno tveganje, da na avtu zagledate prasko ali luknjo. Parkiranje v bližini morja povečuje tveganje nabiranja soli na površini laka, še posebej je to nevarno, ko piha jugo ali burja. Poškodbe niso tako redke, popravila pa po pravilu draga.

Parkirajte na označenih parkiriščih
Če vas je strah, da bo kdo namenoma popraskal vaš avtomobil, ker ima na primer avtomobilske tablice z napačno oznako, potem ga parkirajte na zavarovanih parkiriščih, ki poleti sicer niso poceni, vendar so še vedno cenejša od posledic, ki jih lahko vaš štirikolesnik stakne na improviziranih parkiriščih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.