Avto
16 ogledov

Ne pozabite na klimo

S pretirano uporabo klimatske naprave je povezanih veliko bolezni dihal. Te so p Žurnal24 main
Klimatsko napravo uporabljajte tudi pozimi, saj boste hitro osušili zarošena stekla, obenem pa precej podaljšali servisni interval naprave.

Preštevilni vozniki klimatsko napravo uporabljajo izključno poleti za hlajenje notranjosti vozila. Ob tem se ne zavedajo, da je klimatska naprava zelo uporabna tudi v hladnih dneh, kot smo jim priča zdaj. Klimatska naprava namreč med delovanjem suši zrak, zato lahko z njeno uporabo v mrzlih jutrih hitro in učinkovito odrosimo stekla.

Pri večini novejših avtomobilov z samodejnim uravnavanjem temperature v notranjosti avtomobila se klimatska naprava vklopi samodejno, ko vključimo funkcijo za intenzivno gretje prednjih stekel. Pri ročni klimatski napravi pa je treba le-to vklapljati ročno.

 

Ne pozabite na servis

Servis klimatske naprave v vozilu je priporočljivo opraviti vsake dve leti. Med servisom strokovnjaki dopolnijo oz. zamenjajo hladilni plin in preverijo tesnjenje.

Nekajkrat mesečno nekaj minut
Redna uporaba klimatske naprave ima še eno dobro lastnost. Če klimatsko napravo nekajkrat mesečno vklopimo le za nekaj minut, bomo s tem omogočili mazanje njenih vitalnih delov, s tem pa preprečili oziroma vsaj drastično zmanjšali izgube hladilnega plina in obrabo kompresorja, uparjalnika, kondenzatorja in ventilov, ki zaradi neuporabe hitro propadajo. Posledica je neprijetno presenečenje ob prvem vročem dnevu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.