Avto
19 ogledov

Nemci virtualno že vozijo, mi ...

Vozniški izpit Žurnal24 main
Teoretični izpit. Stanje v prometu je odraz počasnosti uvajanja novosti s strani odgovornih.

Virtualno. Po vsej Nemčiji morajo od 1. aprila kandidati za vozniški izpit pri opravljanju teoretičnega dela poleg klasičnih nalog pravilno rešiti tudi naloge, ki so virtualno prek zaslona postavljene v promet.

Na zaslonu se kandidatu predvaja situacija v prometu, kot bi jo sam opazoval izza volana. V nekem trenutku se projekcija ustavi, kandidat pa mora izmed prikazanih možnosti izbrati pravilen odgovor. Trenutno se kandidati preizkušajo v 51 različnih situacijah, a bo nabor kmalu razširjen.

Pri nas se še kar “plonka”

V Sloveniji stvari pri izobraževanju novih voznikov potekajo veliko počasneje, saj se kljub dolgoletnim opozorilom šol voženj in neodvisnih strokovnjakov kandidati vedno iste papirnate testne pole za teoretični preizkus še vedno lahko naučijo dobesedno na pamet.

Že več kot eno leto je stara obljuba Agencije za varnost v prometu (AVP) o “skorajšnji” uvedbi digitaliziranega teoretičnega izpita, a je bil po peripetijah v AVP z vodstvom rok najprej prestavljen na novo leto, danes pa smo po zagotovilih ministrstva za infrastrukturo in prostor od zagona oddaljeni še kaka dva meseca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.