Avto
14 ogledov

Nemških avtov dovolj za pol Evrope

Proizvodnja BMW Reuters
Francoski in italijanski proizvajalci avtomobilov ječijo pod težo bremen in krize, na drugi strani pa nemški te iste krizne vetrove za svoja jadra izkoriščajo v polni meri. Lani je na nemške proizvajalce odpadlo kar 44 odstotkov celotne evropske proizvodnje.

Analiza banke UBS ugotavlja, da so si Nemci lansko leto še utrdili položaj svoje avtomobilske proizvodnje. V banki pravijo, da so zmagovalci predvsem korporacije Volkswagen, Daimler in BMW, ki so še okrepile zaupanje v svoje znamke, hkrati pa so povečale konkurenčnost.

Razlogi za uspeh nemcev po mnenju UBS, ki ga povzema Financial Times, tičijo predvsem v projektu skupne evropkse valute evra. Prav evro naj bi bil eden od krivcev za propadanja avtomobilske proizvodnje v Franciji, Španiji in Italiji, saj ob manjšem deviznem toku niso mogle povečati konkurenčnosti, na drugi strani pa so se nemške družbe s pravočasnimi prilagoditvami spremembam na trgu dela, ki so jih članice EU uvedle pred dobrim desetletjem. Leta 2000 je na Nemčijo denimo odpadlo "le" 30 odstotkov proizvodnje v Evropi, takrat pa je bila plača delavca v nemški avtomobilski industriji 24 odstotkov nad tisto v Franciji. Leta 2011 je bila razlika med plačama le še dva odstotka.

Po vrhuncu prodaje v letu 2007 za letos napovedi za zahodno Evropo napovedujejo kar za petino nižje številke.

Komentarjev 1
  • mph 16:06 01.marec 2013.

    Dokler imam Korejskega ne potrebujem Nemškega. :-)