Avto
13992 ogledov

Nepričakovano: Se je ljubezen Hyundaija do Hrvatov ohladila?

Rimac Gregor Prebil
Hyundai Motor naj bi zaključil projekte s skupino Rimac, potem ko je hrvaški proizvajalec avtomobilov poglobil svoje vezi s Porschejem, piše Automotive News Europe, novico pa povzemajo tudi hrvaški mediji.

Hyundai in sestrska znamka Kia sta leta 2019 za 12-odstotni delež hrvaškega podjetja skupaj vložili 80 milijonov evrov. Hyundai je takrat napovedal dva projekta: električni športni avtomobil za Hyundaijevo podznamko N performance in športni avtomobil na gorivne celice.

Rimac nevera Avto Neverjetna vrednost hrvaškega avtomobilskega proizvajalca

Za zdaj še ni jasno, ali bo korejska družba prodala svoj delež v Rimcu. Iz Automotive News so na Hyundai naslovili vprašanje, a se Korejci nanj še niso odzvali.

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po navedbah enega od virov se je Hyundaijev odnos z Rimcem poslabšal, ko se je hrvaško podjetje tesneje povezalo s Porschejem. Hkrati je skupina Rimac s 55 odstotki postala večinski lastnik Bugattija, preostalih 45 odstotkov pa ima Porsche.

Mate Rimac Avto Rimac se je združil z Bugattijem

Hyundai bo dokončal projekt električnega športnega avtomobila, ki se je začel v sodelovanju z Rimcem, je navedel neimenovan vir. Predviden datum lansiranja vozila je na začetku leta 2023.

Skupno delo pri projektu gorivnih celic, ki smo ga prvič opazili pri konceptu hyundai vision FK, predstavljenem lani, se ne bo nadaljevalo.

Rimac Bugatti | Avtor: Bugatti Bugatti

Kaj pravijo v Rimcu?

"S Hyundaijem potekata dva aktivna projekta. Eden je bil zaključen, razpravlja pa se o več prihodnjih projektih," je na vprašanja Automotive News Europe odgovorila tiskovna predstavnica Rimca.

Bugatti Rimac, mate Rimac, Rimac Automobili, Rimac Automobiles Avto Hrvat o velikem metu, ki je Hrvaško izstrelil na avtomobilski zemljevid

Iz hrvaške družbe niso sporočili, ali je bil projekt električnega športnega avtomobila tisti, ki je bil zaključen. So pa zanikali, da bi večji Porschejev vpliv v podjetje povzročil razkol s Hyundaijem.

Bugatti chiron Uradno Avto Hrvati novembra dobili še eno superznamko

»Hyundai je zagotovil podporo pri preoblikovanju podjetja v zadnjih 12 mesecih – vključno z odcepitvijo Rimac Technology in združitvijo z Bugattijem v okviru novega podjetja Bugatti Rimac,« je še dejala tiskovna predstavnica podjetja Rimac.
 

Komentarjev 3
  • Detel5ica 09:32 07.maj 2022.

    Korejci so hitro spoznali, da so hrčki zahrbtni in da sedijo na dveh stolih.

  • Pišmevuh 12:09 03.maj 2022.

    Bugatija so se vsi otepali, ker je turbo zgubaš. Porsche ga je obesil Rimcu, ki ga bo izčrpal, nato bo vw brezplačno prevzel Rimca. Nemška ekonomija pač. Vw balon je tako prenapihnjen, kar je posledica medsebojnega kupovanja delnic med VW ...prikaži več in familijo Porsche-Piech. Na koncu bo vse skupaj prevzel Kitajec, drugače pa si lahko surovine iščejo v evropskem parlamentu.

  • trdi 08:27 03.maj 2022.

    Itak, hrvat je lopov, še korejce je nategnu.