Avto
50 ogledov

Nevarna vožnja zapisana v genih

Ameriški nevrokirurgi predvidevajo, da ima za šofiranje neugodno gensko zasnovo Žurnal24 main
Za večino prometnih nesreč smo krivi vozniki sami. Znanstvena raziskava pa dokazuje, da je pri velikem odstotku nevarna vožnja zapisana v genih.

Ameriški nevrokirurgi so v podrobni raziskavi nadzorovali 29 voznikov in jih postavili pred bolj ali manj zahtevne preizkuse vožnje. Čez štiri dni so ponovili test. Izstopalo je sedem voznikov, ki so se slabše odrezali že prvi dan, slabo pa jim je šla vožnja od rok tudi pri ponovitvi, poroča CNN.

Za petino slabše reakcije
S podrobnejšo preiskavo so pri sedmerici odkrili variacijo gena, ki vozniške sposobnosti zmanjša za petino. Študija navaja, da ima ta gen kar 30 odstotkov Američanov.

"Ti ljudje naredijo več napak med vožnjo in sčasoma pozabljajo stvari, ki so se jih naučili med vozniškim tečajem," pravi profesor Steven Cramer, eden izmed avtorjev študije, ki jo je objavila strokovna revija Cerebral Cortex.

Skrivnost se skriva v variaciji gena, ki blokira delovanje enega izmed proteinov, katerega vloga je pomoč pri spominu in pri odzivnosti telesa. "Zanimivo bi bilo vedeti gensko ozadje ljudi, ki so vpleteni v nesrečah," še dodaja Cramer, ki se sprašuje, ali so ljudje s spremenjenim genom v njih večkrat udeleženi.

Ni vse le slabo ...
Spremenjeni gen pa ima tudi dobre lastnosti. Tako njegove lastnike, če zbolijo za Parkinsonovo bolezen ali multiplo sklerozo, ohranja mentalno bolj čile kot običajne bolnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.