Avto
1757 ogledov

Neverjetno, kako malo tovornjakarjev na naših cestah je brezmadežnih

tahograf tovornjak PU Koper
Rezultati nadzora nad tovornjaki so porazni.

Finančna uprava RS (Furs) je v prvih petih mesecih v okviru nadzora na cestah od 1575 kontroliranih voznikov tovornjakov in avtobusov kršitve ugotovila v 1042 primerih, v 147 primerih je šlo za najhujše kršitve in goljufije. Brez ugotovljenih kršitev je bilo 34 odstotkov kontroliranih prevoznikov.

Vsak deseti goljufa na najbolj nevaren mogoč način

Kot so danes sporočili iz Fursa, so prevozniki v 147 primerih izvedli kršitve in goljufije s pomočjo naprav in pripomočkov za manipuliranje s tahografom (uporaba elektronske naprave ali magneta), s prikrivanjem dejavnosti in aktivnosti vožnje, počitkov, odmorov, z zlorabo tahografa oz. s ponarejanjem, zatajitvijo ali uničenjem podatkov, tahografskega vložka ali voznikove kartice.

Furs je za tovrstne kršitve v prvih petih mesecih prevoznikom izrekel za več kot dva milijona evrov glob.

V 40 primerih so vozniki s pomočjo magneta onemogočili dajalec impulzov in tako zmanipulirali tahograf, odkritih pa je bilo tudi 25 sofisticiranih naprav za manipuliranje tahografa, ki so bile izgrajene iz vozil ter zasežene, poroča STA.

"S pomočjo takšnih manipulacijskih naprav prevozniki dosežejo, da se med vožnjo, (ko se vozilo premika) aktivnost vozila v zapisovalno napravo ne beleži, medtem ko se na voznikovo kartico zabeleži počitek," so pojasnili na Fursu in ocenili, da prevozniki s takim početjem ogrožajo varnost vseh udeležencev v prometu.

Manipulacijske naprave so običajno skrite pod armaturno ploščo med ožičenjem vozila, pod oblogami v stebričkih kabine ali drugih skritih mestih, lahko so integrirane v dajalniku impulzov ali v samem tahografu (snemalni enoti), ki jo voznik krmilil prek daljinca, kombinacije tipk ali USB-ključka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Snežinko 17:59 19.junij 2019.

    Ja, treba bo zakon spremenit. Manipulantu zaseči tovornjak in prodati na dražbi, njemu pa par let aresta. Dvomim, da bi bilo potem še 60% kršiteljev.

  • jakec1575 13:12 19.junij 2019.

    Cesta ni igrišče. ni šale. Nisem hotel ubiti tega človeka ne pomaga. Nikomur.

  • sam50 13:05 19.junij 2019.

    Če bi na tak način kot voznike kontrolirali tudi druge branže,bi razen preseženega delovnega časa odkrili še kup nepravilnosti,še posebej pri tistih z velikimi plačami...