Avto
86943 ogledov

Neverjetno, koliko Slovencev bo zaradi tega dokumenta kmalu navalilo na urade

Vozniško dovoljenje Žurnal24 Vozniško dovoljenje na roza obrazcu
Kar 40 odstotkov Slovencev še ni naredilo novega dokumenta. Staremu se življenjska doba izteka.

"Narediti moram novo vozniško dovoljenje, staro mi bo poteklo." Nič nenavadnega, če ne bi lastnik že doslej imel nov tip vozniškega dovoljenja v obliki plastične kartice. Bil je namreč med tistimi, ki so že pred desetimi leti prešli na nov tip dovoljenja v skladu s prenovljenimi pravili EU. 

V Sloveniji pa je še vedno ogromno imetnikov starega roza tipa vozniškega dovoljenja. Po podatkih Ministrstva za infrastrukturo je bilo lani takšnih dovoljenj v obtoku še skoraj 552 tisoč. To pa je še vedno skoraj 40 odstotkov od vseh izdanih in veljavnih. 

Imetniki starih roza dovoljenj bi morali po prvotnem načrtu le-te na upravnih enotah zamenjati že do leta 2018, a je takratna Cerarjeva vlada rok podaljšala. Nov datum, po katerem s starim dovoljenjem ne boste več mogli upravljati motornih vozil v prometu, je tako 19. januar 2023. 

Številni bodo spet čakali do zadnjega

Na letni ravni je vozniška dovoljenja v zadnjih letih v povprečju zamenjalo manj kot 80 tisoč državljanov na leto. Zato je že jasno, da bo ogromno voznikov in voznic menjavo opravilo šele tik pred iztekom roka čez tri leta.

Kartično vozniško dovoljenje je predpisala direktiva Evropske unije iz leta 2006, saj so želeli po vseh članicah poenotiti obrazec in kode za različne posebnosti pri voznikih. V Sloveniji smo začeli nova dovoljenja izdajati poleti 2009.

Vozniško dovoljenje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Za izdajo vozniškega dovoljenja potrebujete ustrezno fotografijo. Plačati morate upravno takso in tiskovino v skupni višini 19,14 EUR

So pa države predpisale različne časovne roke za menjavo, prav tako so nekatere članice izbrale možnost, da novo vozniško dovoljenje za večino kategorij vozil velja 15, ne le 10 let. V Sloveniji smo se odločili za desetletno veljavnost klasičnih kategorij, kamor spada tudi upravljanje avta. 

Po dopolnjeni voznikovi starosti 70 let se sicer vozniško dovoljenje po novem izda le še z veljavnostjo 5 let, medtem ko so stara vozniška dovoljenja avtomatsko veljala do imetnikovega izpolnjenega 80. leta.

Mikročipa v Sloveniji še ne poznamo, imajo pa ga že celo v Keniji in Maroku

Slovensko vozniško dovoljenje za razliko od dovoljenj v nekaterih članicah EU in tudi širše ne izkorišča možnosti, da bi imelo vgrajeno še dodaten mikročip. V tem mikročipu so v skladu z evropsko direktivo lahko vpisani podatki o lastniku tudi v digitalni obliki. Takšen mikročip ob ustrezni opremi zato pohitri in olajša procesiranje voznikov, poleg tega pa je takšno vozniško dovoljenje veliko težje ponarediti. 

Prednosti "elektronskega" vozniškega dovoljenja je še veliko, saj je mogoče v mikročip dodati tudi druge podatke, kot so recimo krvna skupina nekega ponesrečenega voznika, razne omejitve ali pa celo vozila, ki jih sme imetnik voziti. 

Na ta način se odpirajo različne nove možnosti uporabe, kot je najem avtomobilov prek terminalov oziroma uporaba avta v nekem voznem parku podjetja.

Na Švedskem so šli še korak dlje, saj so ob blagoslovu EU začeli testirati elektronski ključ za zagon avta, ki je povezan neposredno z vozniškim dovoljenjem. Avto ne bo vžgal, če ni znotraj določene razdalje vzpostavljena povezava med njim in dovoljenjem.

Sicer pa vozniška dovoljenja z mikročipom uporablja že veliko držav, pravijo podatki specializiranega podjetja Gemalto. Med njimi so Francija, Irska, Nizozemska, ZDA, Japonska, Mehika, Maroko, Kenija ...

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 11:20 07.februar 2020.

    s čakanjem ne bo nobene težave. boste šli na izlet v posočje ali pa na kočevsko, se ustavili spotoma tudi na prometnem uradu, problem rešen =)

  • franci96 18:18 05.februar 2020.

    Razumem, da jih je potrebno menjati, ampak jaz sem državi plačal dajatve za veljavnost vozniške do leta 2041. Kdo mi bo vrnil ta denar? To je kraja!!!!

  • barsoba 17:06 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice