Avto
144205 ogledov

Od 1. septembra dalje so e-skiroji prepovedani

e-skiro Profimedia
V mestu se ne bo več mogoče voziti z izposojenimi električnimi skiroji.

Meščani Pariza so aprila na referendumu odločili, da podprejo prepoved najemniških e-skirojev. Odločitev je dobila 90-odstotno podporo, vendar je treba ob tem dodati, da je bila udeležba izjemno nizka, samo osemodstotna. 

Od leta 2018 so si tamkajšnji prebivalci za vožnjo po mestu lahko izbrali tudi električne skiroje. Skiroje so si izposodili s pomočjo mobilne aplikacije in jih lahko pustili kjerkoli v mestu. Nasprotniki so opozarjali tudi na slabšo varnost pešcev. 

Storitev so največ uporabljali študenti in mlajši od 35 let. Prav odlaganje skirojev, kjer se je komu zljubilo, je postalo velika nadloga, grožnja z globo za napačno odlaganje pa se je izkazala za neučinkovit ukrep. Razmere so pred tremi leti poskušali urediti tudi z omejitvijo ponudnikov električnih skirojev, avtomatskim sledenjem potem in omejitvijo hitrosti. 

Vsi poskusi ureditve področja so se izkazali za neuspešne in tako so v minulih dneh s pariških ulic odstranili še zadnje električne skiroje. Jasnega odgovora na vprašanje, kaj bodo zdaj uporabljali uporabniki električnih skirojev za gibanje po mestu, ni. Pričakujejo, da se bo povečala raba avtobusov, metroja ali da si bodo kupili lastne električne skiroje. Ena od možnosti je tudi izposoja električnih koles, ki so na voljo za izposojo v mestu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • bobubob 16:09 11.september 2023.

    Kakšni eskiroji - ljudstvo naj hodi peš ali pa sede na običajno kolo(bicikl). Že tako je preveč zaležanih, pretežkih in bolnih, pa še proizvodnja elektrike še zdaleč ni 'eko'. Niti tiste iz HE, kaj šele tiste iz vetrnic. Kar ve ...prikaži večve vsak široko tehnično razgledan ne-fahidiot. Med hojo ali poganjanjem kolesa pa lahko vsakdo, namesto buljenja v svoje oblačne možgane (alias pametne telefone), pogleda okolico, premisli kje je in čemu je tu. Spotoma pa še prijazno v živo ogovori znanca ali soseda.

  • robi71 14:53 08.september 2023.

    A ni čudno da nekateri skiroji na izposojo ležijo na tleh? Jaz bi rekel, da kdor si ga je izposodil ga je tudi parkiral normalno. Potem pa imamo objestneže in sovražnike teh prevoznih sredstev kateri se grejo malo vandalizma, da ...prikaži veča bi mi slabo izpadli 😁😂

  • Pepe007 12:03 08.september 2023.

    Oblast prizna, da ni sposobna nadzora in pač prepove nekaj. Je rešitev, ni pa dobra rešitev. Lastniški skiroji bodo lahko nevarne situacije za pešce ustvarjali še naprej. V tem primeru imajo žal še Kitajci boljšo rešitev s totalnim nadzorom s ...prikaži več kamerami in prepoznavo obrazov. EU počasi pada na izpitu za izpitom ...