Avto
137 ogledov

Nissan rešitelj Mitsubishija

Mitsubishi EPA
Po aferi, v katero se je zapletel Mitsubishi s prirejanjem podatkov o učinkovitoti izgorevanja goriva, je kazalo tudi na črni scenarij in propad japonskega proizvajalca avtomobilov. Z delnim prevzemom tretjinskega deleža ga bo rešil partner Nissan.

Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan bo v domačem konkurentu Mitsubishi Motors, ki se spopada v velikim škandalom, povezanim z goljufanjem strank, prevzel 34-odstotni lastniški delež. Zanj bo odštel 2,2 milijarde dolarjev (1,9 milijarde evrov). S tem bo pomagal Mitsubishiju, zavezništvo pa bo izzvalo tudi nekaj največjih konkurentov na svetu.

Zavajali so četrt stoletja

Mitsubishi, ki je lani po vsem svetu prodal približno milijon vozil, je aprila priznal manipulacije na testih učinkovitosti izgorevanja goriva. Njegovo porabo so nepravilno merili od leta 1991, kar je povzročilo velik škandal. Prodaja avtomobilov je močno upadla, delnice družbe so strmoglavile, prihodnost družbe pa je postala ogrožena.

Rešilno bilko jim je ponudil domači konkurent Nissan, ki bo v Mitsubishiju prevzel 34-odstotni delež, s čimer bo postal njegov največji lastnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Želijo na vrh

S tem bodo po eni strani pomagali Mitsubishiju, po drugi strani pa bodo še dodatno okrepili svoj položaj na trgu. Letna prodaja Nissana in francoskega Renaulta, ki sta lastniško povezana, bi skupaj z Mitsubishijem dosegla 9,5 milijona avtomobilov, kar ni daleč od največjega proizvajalca na svetu, japonske Toyote, ki je lani prodala 10,15 milijona vozil.

Toyoti sta sledila nemški Volkswagen, ki se je lahko pohvalil z 9,9 milijona prodanimi vozili, in ameriški avtomobilski gigant General Motors z 9,8 milijona prodanimi avtomobili.

"Ta transakcija predstavlja potencialno win-win situacijo za obe podjetji in daje priložnost za rast. Odločeni smo, da bomo ohranili in negovali Mitsubishijevo znamko. Podjetju bomo pomagali nasloviti izzive, s katerimi se sooča, predvsem obnoviti zaupanje potrošnikov," je na pogovoru z novinarji v Tokiu dejal glavni izvršni direktor Nissana Carlos Ghosn.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.