Avto
21 ogledov

Nova generacija minija razkrita

Novi mini
1/10
MINI
Mini je v tovarni Mini Plant Oxford v Veliki Britaniji predstavil novo generacijo svojega kultnega modela.

Predstavitev je potekala na 107. obletnico rojstva Aleca Issigonisa, človeka, ki je zaslužen za originalni model minija iz leta 1959. Novi mini (kodna oznaka F56) bo premierno javnosti razkrit 20. novembra na avtosalonu v Tokiu, nekaj ur pozneje pa še na avtosalonu v Los Angelesu.

BMW je že predhodno objavil uradne podatke o motorni paleti. Na začetku bo kupcem na voljo 1,5-litrski trivaljni turbobencinski agregat s 136 konjskimi močmi in 220 Nm navora pri 1.250 vrt./min (oziroma 230 Nm v funkciji overboost), zatem dvolitrski štirivaljni turbobencinski motor z 192 konjskimi močmi in 280 Nm navora (300 Nm z overboost) ter tudi nov common-rail 1,5-litrski turbodizelski motor z 116 konjskimi močmi in 270 Nm navora.

Moč bosta na cesto prenašala šeststopenjski ročni in šeststopenjski samodejni menjalnik v dveh različicah. Vsi agregati bodo bolj ekonomični od tistih v sedanji ponudbi, opremljeni bodo tudi s sistemom stop-start.

BMW za novi mini najavlja novo platformo UKL1 (uporabljali jo bodo tudi pri BMW), ki prinaša večje mere (daljši bo za 98, širši za 44 in višji za sedem milimetrov), širša bodo tudi kolesa, na zadnji klopi bo več prostora za potnike, za 51 litrov bo večji tudi prtljažnik. Pri Miniju obljubljajo še več užitka v vožnji, kar so dosegli z elektronskim blaženjem, lažjimi zavorami in natančnejšim volanom. Od asistenčnih sistemov izpostavljamo tehnologijo, ki voznika opozarja na možnost trka s pešcem s samodejnim zaviranjem, ter aktivni pokrov motorja, ki se ob trku s pešcem pri hitrostih med 20 in 55 km/h privzdigne in ublaži posledice.

Novi koncept zaslona v LED-tehnologiji – prvi svoje vrste – posreduje vozniku vrsto vizualnih informacij med upravljanjem vozila. Na voljo bodo tudi head-up prikazovalnik, kamera za vzvratno vožnjo, sistem za pomoč pri paralelnem parkiranju in sistem prepoznavanja prometnih znakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.