Avto
1617 ogledov

Novi rolls-royce ghost, avto za nekaj desetink odstotka Zemljanov

Rolls royce ghost
1/25
Rolls-Royce
Nova generacija luksuza za zelo zahtevne Zemljane. Za vse ostale pa prikaz, kako daleč gre lahko filozofija vožnje.

Pri Rolls-Royceu je praznik, saj predstavljajo nov model. Znamenita britanska znamka je predstavila novo generacijo modela ghost, limuzine, ki je sicer po velikosti stopnico pod zastavonošo phantomom, a zato nič manj prestižen. Še več, ghost bo zaradi novo uvedenih tehnologij nekaj časa veljal za tehnološko najbolj napreden avto znamke. In ker je po drugi strani to najbolj proizvajan model, s katerim nagovarjajo "nekoliko manj bogate", pri katerih je enaka verjetnost, da želijo avto peljati ali se pustiti v njem peljati, je jasno, da so še enkrat več zasledovali cilj izdelati najboljšega rolls-roycea doslej.  

Po videzu bi ghosta glede na dosedanjo generacijo lahko ocenili kot precej drzen preskok naprej, saj ima kljub jasno prepoznanemu obličju nekaj zelo izrazitih potez. 

Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Ghost je postavljen na isto prilagodljivo aluminijevo arhitekturo kot suv cullinan. Po tej plati boste zaman iskali sorodnost z velikimi BMW limuzinami, saj britanska znamka pri temeljnih lastnostih svojih avtov ohranja popolno neodvisnost od nemške matere. Od dosedanjega ghosta je konkretno zrasel, da je pri 5.546 milimetrih dolžine daljši za skoraj devet centimetrov. Je tudi širši, zdaj meter brez vštetih ogledal pokaže 1.978 milimetrov.

Pri snovanju notranjosti so temeljito prisluhnili vsem komentarjem strank in naredili nekatere prilagoditve v razmerjih med notranjo razporeditvijo. 

Frank Tiemann, Rolls-Royce Avto Rolls-royce nagrada za uspešnega Slovenca

Ghost ostaja zvest znamenitemu 6,75-litrskemu V12 bencinskemu motorju, ki na štiri kolesa spravi zajetnih 420 kW (563 KM) moči in 850 Nm navora. Slednji je v polnosti na voljo že pri nizkih vrtljajih. Motor je postavljen za prednjo osjo, zato ima limuzina idealno razporeditev mase 50:50. Moč se prenaša prek osemstopenjskega ZF menjalnika, ki se zanaša na satelite pri predvidevanju optimalne prestave za naslednji cestni odsek. V zavojih se premikajo tudi zadnja kolesa. 

Podvozje mora biti glede na status rolls roycev nekaj posebnega. Ghost tako premierno uvaja naslednjo generacijo svojega "magična preproga" občutka. V ozadju je tehnologija, poimenovana Planar Suspension System. Njen razvoj in testiranje sta trajala kar 10 let, rezultat pa je po zagotovilih Rolls Royca občutek letenja po cesti. Sistem temelji na tehnični inovaciji pri dodatno ublaženi roki dvojnega vpetja in kamerah, ki "berejo" cesto pred seboj ter hipno prilagajajo blažilnike na vse prihajajoče neravnine. Občutek vožnje prek njih je zato brezčuten, trdijo pri znamki. Vse skupaj je podprto s celo plejado asistenčnih sistemov, ki potnikom zagotavljajo mirno in nestresno vožnjo tako v mestni gneči kot po avtocesti. 

Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Videti človeka, kako izstopa iz rolls royca, je dogodek sam po sebi. Pri ghostu bo to še dodatna posebnost. Pri znamki so dodatno razvili svoj sistem vrat, ki so se doslej zapirala samodejno. Po novem potnik s pritiskom na gumb uravnava tudi njihovo odpiranje, saj poseben mehanizem asistira in se zato vrata odpirajo praktično sama od sebe natančno do trenutka, ko potnik spusti vzvod. Ko bo od zunaj nato pritisnil na gumb ročaja, se bodo vrata samodejno zaprla. 

Rolls-royce dawn Ljudje strmeli Avto Modri rolls-royce je ustavil življenje v Portorožu

Glede vsega vgrajenega potniškega udobja je vsak rolls royce zgodba zase, saj se pri znamki v polnosti prilagodijo še tako nenavadnim zahtevam strank. V osnovi pa velja, da je vsak ghost še prav posebej zvočno izoliran pred vsakršnim zunanjim hrupom, notranji hrup, na primer delovanje klimatske naprave, pa je zmanjšan na skrajni minimum. Ne manjka ultrazmogljivi audio sistem, motorno masko osvetljuje 20 LED svetilk, ima laserske žaromete, dnevni in nočni asistent za pešce in divjad, "zvezdnat" strop, "helikopterski" pogled kamer, samodejno parkiranje ... Eden od kronskih dokazov o prestižu znamke je na novo razvita armatura, v katero je vgrajena množica LED svetil in ki je sposobna z različno usklajenostjo osvetlitve in efekti zvezdnatih utrinkov pričarati vsako vožnjo v prav posebno doživetje. 

Koliko stane ghost, je seveda precej nerelevantno vprašanje, saj je v vsakem ogromno dodatne opreme. Brez upoštevanja davkov pa bo treba za "osnovnega" novega ghosta po navedbah medijev odšteti precej prek tristo tisoč evrov. 

Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
Rolls royce ghost | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.