Avto
20 ogledov

Ob volanu se bo telefon zaklenil

Telefon v avtu Profimedias
Pri Hyundaiju so patentirali sistem, ki moti delovanje mobilnega telefona, če je ta v bližini volana v avtomobilu.

Telefoniranje in pošiljanje tekstovnih ali slikovnih sporočil, brskanje po spletu in druge aktivnosti z mobilnim telefonom so vzrok vsake četrte prometne nesreče na cestah v Evropski Uniji.

Hyundai je za razliko od GM in drugih proizvajalec vozil, ki razvijajo sisteme, ki s pomočjo tehnologije spremljajo oči potnika in prepoznavajo ali ta gleda na cesto ali ne, razvili svoj način, da bi voznikom onemogočil uporabo telefona med vožnjo.

Sistem, ki so ga zaščitili pri Hyundaiju, deluje s pomočjo nekaj anten, ki v sodelovanju z računalnikom spremljajo hitrost premikanja avtomobila, hkrati pa zaznavajo položaj vseh mobilnih naprav v avtomobilu. Pri tistem telefonu, ki je najbližje volanu, sistem blokira določene funkcije, zaradi katerih bi voznik izgubil osredotočenost na vožnjo.

Sistem ni narejen zato, da bi blokiral dohodne in izhodne klice in sporočila, ampak na podlagi zna razlikovati pomembnost klica. Sistem prepozna, ali je klic, oziroma sporočilo pomembno ali ne, in na podlagi selekcije klicev o tem obvesti voznika.

Komentarjev 3
  • mph 22:46 03.maj 2015.

    Kriminal je kar počnejo vozniki, policija pa dosledno tega ne nadzira. Toliko ima vseh možnih akcij, te pa se ne lotijo. Ali neustavljanja na prehodih za pešce in podobno. Drugače pa dvomim, da bo ta tehnologija delovala, bo pač verjetno ...prikaži več takšen neodgovornež roko iztegnil in držal proč pa še prej kaj zakuhal. Če pa bi delovalo, bi bilo koristno, kot, da pijanca katapultira čez streho vsaj 20 m v zrak, če se usede za volan.

  • vzev 19:58 19.april 2015.

    Ni problema, pač nebi kupil tak avto.

  • BOAP999 15:06 19.april 2015.

    [---/////---]beš tak avto...