Avto
182 ogledov

Od luksuznih najbolj v promet športni terenci

Tesla S Tesla Motors
V juniju je bilo pri nas registriranih 105 vozil znamke mercedes-benz, 139 audijev, 156 vozil BMW, dve tesli, štirje porscheji, trije lexusi in dva jaguarja. Od prestiža gredo najbolj v promet luksuzni športni terenci.

Audi, BMW in Mercedes-Benz v juniju niso registrirali nobene svoje luksuzne križarke, A8, serijo 7 ali razred S.

So pa zato bolje prodajali (oziroma registrirali) svoje prestižne športne terence. BMW je prvič registriral 18 modelov X6 in 11 modelov X5, Mercedes eno vozilo razreda M, prav tako eno vozilo, cayenne, so v statistiki Trgovinske zbornice Slovenije zabeležili pri znamki Porsche. Registriran je bil tudi en luksuzni range rover sport in jeep grand cherokke, dva Volkswagnova touarega in dva volva XC 90.

Od najbolj luksuznih vozil, ki so bili v juniju prvič registrirani pri nas sta še dve tesli model S, dva BMW serije 6, kot tudi dva mercedes-benza CLS in dva audija TT.

Statistično prodaja raste, realno ne

BMW X6 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Sicer pa je prodaja avtomobilov v Sloveniji v prvem polletju narasla za več kot deset odstotkov, kažejo statistični podatki Sekcije za osebna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije. Strokovnjaki s odročja avtomobilizma pri tem izpostavljajo, da gre rast v največji meri pripisati nadaljevanju trenda enodnevnih registracij, ki je že leta stalnica v Sloveniji. Enodnevnih registracij naj bi bilo po različnih ocenha že krepko več kot tretjina.

V prvi polovici letošnjega leta je bilo v Sloveniji statistično gledano registriranih 31.829 novih osebnih vozil, kar je za 3591 oziroma 12,72 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Najbolj se je povečala prodaja Nissanovih vozil, ki jim sledita Dacia in Ford, so sporočili iz Trgovinske zbornice Slovenije. Upadla pa je prodaja lahkih gospodarskih vozil.

Med prvimi desetimi znamkami se je najbolj povečalo število registriranih vozil znamke Nissan (za 832 oziroma 83,53 odstotka), sledita znamki Dacia (za 813 oziroma 72,91 odstotka) in Ford (za 395 oziroma 28,73 odstotka).

Športni terenci še vedno v porastu

Prodaja se je najbolj zmanjšala Citroenu, saj je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta registriranih za 743 oziroma 37,04 odstotka manj vozil te znamke kot v enakem obdobju lani.

Renault clio | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Najbolj prodajani model osebnih vozil je bil v prvi polovici letošnjega leta Renault Clio z 2057 prodanimi vozili. Sledita mu Volkswagen Golf s 1512 in Nissan Juke s 1230 prodanimi vozili.

Po razredih vozil se je najbolj povečala prodaja vozil SUV srednjega razreda, in sicer za 948 oziroma 38,23 odstotka. Sledita srednji zgornji in majhni razred.

Upadla pa je prodaja lahkih gospodarskih vozil, ki se je v prvem letošnjem polletju glede na enako obdobje lani zmanjšala za 333 oziroma 8,52 odstotka. Med takšnimi vozili sicer prednjači Renault z 800 novimi registriranimi vozili v prvih šestih mesecih letošnjega leta. Sledita mu Volkswagen s 716 in Fiat s 377 novimi registriranimi vozili.

Rast prodaje so pri trgovinski zbornici zabeležili tudi v medletni primerjavi za mesec junij. Junija letos je bilo registriranih 5446 novih osebnih vozil, kar je za 620 oziroma 12,85 odstotka več kot junija lani.

Komentarjev 3
  • Xerxes 13:59 14.julij 2015.

    Ne, mercedesa. Samo avto za 50.000 pač ni najbolj luksuzen.. niti ni to R8, btw. Spyker, Zonda...ti ta imena kaj povedo? Alo bolj znani kot Bugatti, Lamborghini in tisti na F...? To so najbolj luksuzna športna vozila. Med limuzinami pa ...prikaži več Aston Martin, R&R;, Bentley ipd...Audi TT pa vozi receptor iz hotela, kjer lastniki resnih avtov spijo

  • blueone 18:00 13.julij 2015.

    mhm...ti sigurno voziš Audi R8.....

  • Xerxes 13:17 13.julij 2015.

    najbolj lukszuzni..audi TT...Bejžte no!