Avto
35 ogledov

Od marca 2018 v vozilih posebne naprave

Eklic Žurnal24 main
Od marca leta 2018 naprej bo moral imeti vsak novi avtomobil prodan v Evropski Uniji vgrajen univerzalni sistem, ki se bo v primeru prometne nesreče povezal z reševalno službo.

Gre za tehnologijo eCall, oziroma klic v sili. V primeru, da bodo sistemi in senzorji nameščeni v vozilu zaznali sprožitev zračne blazine, bodo samodejno poklicali telefonsko številko 112.

Reševalna služba bo s pomočjo klica preverila, ali je z voznikom in potniki vse v redu. V primeru, da bodo ugotovili, da so potniki poškodovani, ali, da ne bo odziva, bodo sklepali, da so potniki nezavestni in na mesto nesreče poslali reševalci. Tehnologija klica v sili namreč preko GPS-a reševalcem sporoča lokacijo nesreče.

V Evropi so vsi za

Uvedbo sistema je potrdil parlamentarni odbor za transport, prihodnji mesec pa ga mora potrditi le še Evropski parlament. Z uvedbo se strinja tudi vseh 28 članic EU. Junija lani so sprejeli pravila, ki od članic EU zahtevajo, da do oktobra leta 2017 zagotovijo vso potrebno infrastrukturo, ki bo delovala usklajeno z tehnologijo klica v sili.

V Sloveniji tehnologija deluje že dalj časa, saj je bila naša država del pilotnega projekta uvajanja omenjene tehnologije v Evropi. Tehnologija je po svetu že dobro poznana in je tudi del sistemov nekaterih proizvajalcev. Opel bo v okviru svoje tehnologije OnStar v Evropi začel z uvajanjem že avgusta letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.