Avto
200 ogledov

Off-road spektakel prvič gostila Radovljica

Off Road
1/31
Saša Despot
Slovenija Off-road poteka že več kot deset let, so pa morali organizatorji zaradi težav z lokacijo gramoznico Bistrica v Naklem zamenjati z novim prizoriščem, kar se je letos nekoliko poznalo pri obisku.

Organizirane vožnje s terenskimi avtomobili na urejenem brezpotju so bile prvič izvedene leta 2004 na poligonu ob brniškem letališču.

Dober odziv prijavljenih voznikov, predvsem pa veliko število gledalcev, ki so kljub slabemu vremenu uživali v atraktivnih vožnjah, so organizatorja spodbudili, da je prireditev leta 2005 ponovil na isti lokaciji in privabil še več obiskovalcev ter tekmovalnih ekip. Od leta 2006 pa do leta 2015 se je zaradi potrebe po širitvi prireditvenega prostora dogodek odvijal v gramoznici Bistrica v občini Naklo.

Nova proga prinesla veliko novosti

Letošnja prireditev je bila organizirana na novi lokaciji v občini Radovljica v gramoznici Graben. Proga je bila atraktivna, saj je novi teren omogočil postavitev različnih ovir na progi, s čimer se ustvarijo mini jezera, previsi, skoki ... Tekmovalna proga je bila daljša kot v preteklih letih, dolžine približno 800 metrov in ni bila več krožna, težavnost pa je bila primerljiva tisti v gramoznici Bistrica pri Naklem.

Teren sicer ni dovolj zahteven za izvedbo težavnostne (hard) preizkušnje, ki jo je nadomestila tretja disciplina iz off road športa, tako imenovani soft trial - vožnja med količki, ki je po mnenju nekaterih udeležencev tekmovanj edina prava disciplina terenske vožnje. Z njo se preizkušajo bolj vozniške spretnosti kot pa lastnosti terenskih avtomobilov. Za razliko od težavnostne hard preizkušnje, ki je zelo zanimiva za gledalce, a se jo lahko udeležijo le lastniki za ta namen predelanih avtomobilov, se številni lastniki terenskih vozil raje spopadajo s spretnostno preizkušnjo. Proga je bila pripravljena tako, da jo zmorejo tudi tisti vozniki, ki so se tekmovanja udeležili prvič in njihovo vozilo ni imelo popolne opreme za premagovanje brezpotij. 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:33 14.marec 2016.

    Off-road spektakel prvič gostila DARS in Direkcija Republike Slovenije za ceste na območju celotne Slovenije . Toliko lukenj in grbin nikjer ne najdeš .