Avto
63760 ogledov

Ogledali smo si najsodobnejšo bencinsko črpalko v Evropi

Petrol bencinski servis Barje
1/37
MatijaJanežič
Petrol je ob ljubljanski obvoznici odprl nov bencinski servis, za katerega pravijo, da je najbolj sodoben v Evropi.

Nova sodobna bencinska servisa na počivališčih Barje sever in jug ob južni ljubljanski obvoznici, danes so odprli južnega, je podjetje Petrol prenovilo povsem v lastni režiji in lastnem projektu.

Petrol bencinski servis Barje | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kaj dela prenovljeni bencinski servis tako sodobnega, nam je pojasnil Petrolov direktor razvoja fizičnh prodajnih mest Bojan Kurež. Pravi, da sta z izjemo nekega bencinskega servisa v Luksemburgu njihova največja ali vsaj med največjimi v Evropi.

Velika ju dela že sama velikost, prav tako pa tudi število točilnih mest ter široka paleta energentov od klasičnih goriv, plinov LPG in CNG, utekočinjenega in plinskega metana, elektrike do možnosti prehoda na vodik in druge potencialne energente prihodnosti. Nekaj posebnega je tudi prodajni prostor, kjer so na voljo tri restavracije s skupnim obedovalnim prostorom.

Pod vse točilne agregate so speljane tudi zaščitni kanali, ki jim bodo omogočili, da bodo tekom energetske tranzicije lahko prilagajali ponudbo. Bencinski otok bodo denimo lahko preprosto odvijačili, na njegovo mesto postavili stebriček za polnjenje električnih vozil in do njega speljali kable, ne da bi bilo treba razkopavati ploščad in zapirati servis.

Petrol bencinski servis Barje | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Predvideli so tudi prostor za polnilna mesta za gospodarska električna vozila. Glede na to, da povpraševanje po njih trenutno še ni, so prostor namenili cisternam za pline. Eno polnilno mesto pa so zasnovali modularno, da lahko z njim s sprotnim prilagajanjem sledijo trendom.

Vizualna ureditev novega servisa na Barju bo postala vzorec tudi za prenovo njihove korporativne podobe, saj bodo v prihodnje tudi podoba drugih servisov urejena v kombinaciji sivega kamna, antracitno sive kovine in lesa. Bodo torej tako podobo kmalu imeli vsi servisi? Kurež pravi, da je v Petrolovi okrog 600 bencinskih servisom in do tedaj, ko bodo preuredili vse, bo že čas za novo korporativno podobo.

Na vprašanje, če bodo modularnost novega bencinskega servisa razširili tudi na druge bencinske črpalke, je Kurež odgovoril, da se bo gotovo širil, kjer to omogoča tudi prostor. V središčih mest, kjer so omejeni s sosednjimi stavbami in zemljišči, je to težje. Vendar pa v okviru vseh prenovljenih konstrukcij umeščajo električne polnilnice in sončne elektrarne, saj želijo biti samooskrbni tudi na prodajnih mestih.

Petrol bencinski servis Barje | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pod veliko nadstrešnico s površino 1.300 kvadratnih metrov, na kateri bo kmalu tudi sončna elektrarna z močjo 88 kilovatov, je sicer 27 točilnih agregatov z 48 točilnimi mesti in 90 točilnimi ročkami. Teoretično lahko na prodajnem mestu hkrati toči 48 vozil. Vseh 90 točilnih ročk se napaja iz 8 rezervoarjev s skupno kapaciteto kar 320.000 litrov.

Poseben prostor je namenjen tudi polnjenju električnih vozil. Polnilnice se napajajo iz trafo postaje z močjo 1,6 megavata, kar je trenutno največja kapaciteta ob avtocestah. Pozneje bo polnilnic več, saj je zanje že rezerviran prostor, trenutno pa delujejo le ultrahitre polnilnice.

Petrol bencinski servis Barje | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Dve imata skupno moč 350 kilovatov, ena pa razpolaga z močjo 300 kilovatov. To je tudi prva polnilnica za električne avtomobile z nadstrešnico, ki jo bodo uporabniki cenili predvsem v slabem vremenu. Na servisu so predvideli tudi prostor za zmogljive baterijske hranilnike s kapaciteto ene megavatne ure. Ti bodo namenjeni predvsem gospodarskim vozilom.

Na bencinskih servisih Barje lahko najdemo tudi posebni presežek, reklamna stebra, ki sta visoka kar 35 metrov. Znaki, na njiju so široki 4,5 metra in visoki od 4 do 6 metrov. Stebra po višini ustrezata višini desetnadstropne stolpnice.

Počivališče na Barju sicer razpolaga tudi z velikim parkiriščem s parkirnimi prostori za 106 osebnih in 40 tovornjakov in avtobusov, njegov osrednji del pa je tudi prodajni prostor, ki se razteza na površini 1.000 kvadratnih metrov. 150 kvadratnih metrov je namenjenih prodajalnam, 250 kvadratnih metrov, jedilnici, preostali del pa zalednim prostorom partnerjev in sanitarijam.

Petrol bencinski servis Barje | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

V prodajnem delu bo na voljo približno 1.400 izdelkov, med katerimi bodo prevladovali prehranski, za stranke bo skrbelo 17 prodajalk in prodajalcev, na voljo pa bodo tudi štirje kavomati. Kot zanimivost lahko povemo, da se stranke največkrat odločijo za kavo z mlekom. Na voljo bodo tudi številni pekovski izdelki, med katerimi bo tudi prava prekmurska gibanica.

Prodajni mesti Barje sta edinstveni tudi po tem, da na enem mestu najdemo tri ponudnike hrane, ki si delijo jedilnico, kar je posebnost v Evropi. V samem prodajnem mestu je sicer na voljo 134 sedišč, na zunanji terasi pa še 140, na terasi pa je tudi otroško igrišče.

dezurni@styria-media.si

Petrol bencinski servis Barje | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 26
  • Dolinar Tomaž 21:20 19.januar 2024.

    manj izbire pekovskih izdelkov - kruha :(

  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 19:15 19.januar 2024.

    In spet berem komentarje samih strokovnjakov! A ste lahko kdaj tiho s svojimi pesimističnimi in škodeželjnimi komentarji!? Pa večina bi jih kdaj morala najprej cel članek prebrati da sploh lahko komentirajo! Sami pametnjakoviči, ki bi bili tiho kot grob, ko ...prikaži več bi morali svoje besede ponoviti človeku v obraz! Ampak na internetu se lahko skrijete a ne!? Super bencinska, kaj ji manjka, razen, da bi se nekateri radi hodili tudi tuširat na bencinsko!? Bla, bla, bla, bla...

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:42 19.januar 2024.

    Taki servisi so obstajali v nemčiji že pred 40 leti,samo tile kmetki zgleda še niso šli čez mejo