Avto
111 ogledov

Opel s crosslandom X zamenjuje merivo

Opel crossland X
1/9
Opel
Opel stopa po stopinjah Peugeota in Renaulta in enoprostorce zamenjuje s popularnimi križanci. Nemci so predstavili naslednika merive. To je mali križanec crossland X, ki se velikostno uvršča mod mokko X in model grandland X, ki ga pričakujemo v nadaljevanju leta - predvidoma poleti.

Visok motorni pokrov, veliki žarometi, strešni nosilci in močni boki ter odbijači jasno kažejo na novo Oplovo usmeritev v B razredu malih družinskih vozil. Črka X, ki jo nosi tudi crossland, naslednik enoprostorca merive, je oznaka, ki jo Opel podeljuje svojim križancem, prva pa ga je dobila mokka.

Crossland X v dolžino meri 4,21 metra, kar je 16 centimetrov manj od astre, od katere je za kar 10 centimetrov višji in v višino meri 1,58 metra. To pomeni, da je večji kot nissan juke ali peugeot 2008 in hkrati manjši od modelov, kot sta mokka x in renault kadjar, tudi od novega renault scenica.

Nekatere oblikovalske poteze so podobne kot pri kombilimuzinski astri, na primer videz "plavajoče strehe". Posebnost je dvobarvna zunanjost s črnimi stebrički. Videz je poenoten z drugimi Oplovimi modeli, pri čemer streha nekoliko spominja na najmanjšega adama.

V potovalni kabini je mogoče zaslediti večji oblikovalski vpliv astre, predvsem videz armaturne plošče in sedežev in tudi detajlov - stikala in gumbi. Sedi se višje, kar je tipično za križance. Pri Oplu so dejali, da so bili sedeži prilagojeni za udobno vožnjo na daljših razdaljah in dodali, da je tudi več prostora za noge.

Zadaj so sedeži vzdolžno pomični za 15 centimetrov, kar pomeni prilagajanje velikosti prtljažnega prostora. Ta v osnovi meri 410 litrov poveča pa se ga lahko na 520 litrov oziroma 1255 litrov, če se podrejo sedeži v drugi vrsti. Takrat dobimo ravno dno prtljažnika. Zadnja klop je deljiva v razmerju 60:40, opcijsko pa v razmerju 40:20:40.

Veliko sistemov za udobje in varnost

Crossland X ponuja zavidljivo raven tehnologij in sistemov za udobje ter aktivno varnosti: led žaromete, kamero za vzvratno vožnjo, sistem za samodejno zaviranje, sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo voznega pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, sistem prepoznavanja utrujenosti voznika, ogrevan volan in steklo ...

Paketi opreme in cene bodo predstavljene kasneje.

Crossland X temelji na platformi koncerna PSA Peugeot Citroën, kar pomeni, da je arhitektura podobna tisti pri peugeotu 2008. Pri Oplu še niso sporočili detajlov glede motorjev, pričakuje pa se, da bodo podobni kot pri koncernu PSA. To pomeni mali turbo bencinski motor - 2008 ima 1,2-litrski trivaljni motor in večji 1,6-litrski turbodizelski motor.

Po vsej verjetnosti bo pri crosslandu X na voljo zgolj pogon na prednji kolesi, na izbiro pa bo ročni in samodejni menjalnik. Uradnih potrditev o tem še ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.