Avto
201 ogledov

Žarometi v prenovljenih zafiri in mokki delujejo na devet načinov

Opel mokka AFL led žarometi Opel
Potem, ko so halogenske žaromete zamenjali ksenonski žarometi, njih pa led žarometi, so zadnji "krik mode" prilagodljivi led žarometi. Kako delujejo in kako vplivajo na varnost na cesti?

Opel bo povsem prilagodljive led žaromete (AFL LED) ponudil tudi v prenovljenih opel zafiri in mokki X. Posebnost led žarometov je, da z belo svetlobo spreminjajo noč v dan, kratica AFL, pa pomeni, da se samodejno prilagajo voznim situacijam.

Tako kot astrin matrični sistem, test si preberite tukaj, tudi AFL led zagotavlja prednosti prilagodljivih žarometov brez premičnih elementov. Namesto vklapljanja in izklapljanja svetil v različnih kombinacijah se žarometi voznim situacijam in prisotnosti drugih udeležencev v prometu prilagajajo s samodejnim spreminjanjem vzorcev osvetlitve žarometov.

Devet načinov delovanja

Opel zafira AFL led žarometi | Avtor: Opel Opel
Za AFL led žaromete je značilnih devet individualnih funkcij oziroma vzorcev osvetlitve, kot so osvetlitev v naselju, osvetlitev na podeželskih cestah in osvetlitev ustavljenega vozila. Če hitrost presega 55 km/h, osvetlitev za podeželske ceste izboljša osvetlitev cestišča in robov. Svetlobni snop na vozišču je daljši, porazdelitev svetlobe na robovih pa nižja, da prepreči slepljenje voznikov, ki vozijo nasproti. Izboljšana osvetlitev cestnih robov omogoča hitrejše zaznavanje morebitnih nevarnosti, na primer živali.

V ovinkih in odcepih sistem aktivira luč za osvetlitev ovinka/odcepa z dodatno LED lučjo, ki glede na zasuk volana ali vklopljen smernik osvetli cesto v smeri vožnje. Luč za osvetlitev ovinka/odcepa se samodejno vklopi pri hitrostih pod 40 km/h, če voznik vklopi smernik ali z zasukom volana iz ravne smeri preseže določen prag. Ko smerniki prenehajo delovati ali vozilo spet vozi naravnost, se luč za osvetlitev ovinka/odcepa, ki sicer deluje do hitrosti največ 70 km/h, izklopi.

Pri hitrostih pod 55 km/h sistem samodejno aktivira osvetlitev v naseljih. V primerjavi z osvetlitvijo za podeželske ceste je svetlobni snop usmerjen bliže k vozilu in je obenem širši, saj z zmanjšano intenzivnostjo delujeta tudi obe luči za osvetlitev odcepa. Izboljšana osvetlitev robov cestišča vozniku pomaga, da prej zazna morebitne nevarnosti in se jim izogne, na primer otroku ali pešcu, ki hodi ob robu cestišča.

Opel mokka AFL led žarometi | Avtor: Opel Opel


Osvetlitev za manevriranje poskrbi za osvetlitev območja ob vozilu, ko vozi naprej ali vzvratno v parkirno mesto oziroma iz njega. V tem načinu luči za osvetlitev odcepa svetita z zmanjšano intenzivnostjo, ko voznik izbere vzvratno prestavo. Osvetlitev za manevriranje ostane aktivna še 20 sekund po izklopu vzvratne prestave oziroma do takrat, ko hitrost vozila pri vožnji naprej preseže 7,0 km/h.

Turistični način (za države, kjer promet poteka po nasprotnem voznem pasu), dolge luči, dnevne luči in pomočnik za dolge luči (samodejni vklop/izklop dolgih luči glede na prisotnost drugih vozil) dopolnjujejo izbiro funkcij za izboljšano vidljivost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.