Avto
116 ogledov

Osem stvari, ki jih v avtomobilih ne bomo več potrebovali

Ročna parkirna zavora
1/8
Gregor Prebil
Zbrali smo osem standardnih stvari in sistemov v avtomobilih, ki bodo v prihodnosti povsem odvečne.

Avtoindustrija vsak dan pomika svoje tehnološke meje. Nove tehnične rešitve se v konceptni ali serijski obliki pojavljajo praktično vsak dan. Mnoge stvari, ki jih danes vgrajujejo v avtomobile, se bodo kmalu povsem spremenile, oziroma bodo v popolnosti izginile.

CD predvajalnik

CD predvajalniki so danes še vedno del avtomobilov, nekateri avtomobilski proizvajalci pa so se jih s pojavom bluetootha, USB in AUX vtičnic, SD kartic, že odrekli.

Ročna zavora

Velika ročica izza ročnega menjalnika se počasi, a vztrajno podaja v ropotornico zgodovine. Vse več avtomobilskih proizvajalcev se odloča za vgradnjo elektronske parkirne zavore.

Vzvratno ogledalo

Vzvratna ogledala so nekaj, brez česar si avtomobila ne moremo predstavljati. Klasična zrcala naj bi v prihodnosti zamenjala digitalna ogledala, ki bodo sliko pridobivala s pomočjo kamer. Veliko konceptov je bilo že predstavljenih, ovira je zgolj še zakonodaja.

Analogni merilniki

Predvsem premium znamke že danes v svoje avtomobile vgrajujejo povsem digitalne prikazovalnike. Analogni merilniki še prevladujejo, v prihodnosti pa temu ne bo več tako.

Stalni AWD pogon

Stalni pogon na vsa štiri kolesa že nadomešča "pametni" sistem 4x4 pogona. Po potrebi se prenos moči prenese na prednjo ali zadnjo os, odvisno od pogojev na cesti, na katerem se avtomobil nahaja.

Klasični avtomobilski ključi

Klasični avtomobilski ključi so pred izumrtjem. Avtomobilski proizvajalci namesto standardnih ključev za zagon vozila uporabljajo rešitve v obliki kartic, ki jih lahko stalno nosimo v žepu, v prihodnosti pa bodo ključi digitalni in bomo lahko s funkcijami avtomobila upravljali kar s pomočjo pametnih telefonov ali pametnih ur.

Ročica menjalnika

Ročni menjalniki vsaj v Evropi še vedno prevladujejo, predvsem v cenejših avtomobilih, a se tudi to spreminja. Vse več avtomobilskih proizvajalcev samodejne menjalnike ponuja tudi v malih avtomobilih, medtem, ko premium proizvajalci vozil v svoje dražje modele ročnih menjalnikov sploh več ne vgrajujejo. Še več, samodejni menjalniki so vse manjši, da bi pridobili čim več prostora, Opel pa je v konceptnem modelu opel GT predstavil tudi že menjalnik na dotik, brez ročice.

Gumbi in stikala

Zasloni na dotik niso več le trend ampak standard praktično pri vseh proizvajalcih avtomobilov. Gumbi in stikala se redčijo, nekateri proizvajalci pa so že predstavili konceptna vozila povsem brez stikal in gumbov.

Komentarjev 10
  • Gr8_1 17:07 20.maj 2016.

    Tole z ročno se popolnoma strinjam. Čeljust za električno ročno stane x4

  • Avatar praufo
    praufo 14:48 19.maj 2016.

    sam to me zanima kaj je zate mehanski menjalnik

  • STF 14:35 19.maj 2016.

    Same resnice!