Avto
84 ogledov

Otrok umrl, ker sedež ni bil pričvrščen

Nesreča na gorenjski avtocesti. Žurnal24 main
Tragedija na gorenjski avtocesti, ko je v sredo petletnika med trkom vrglo iz vozila, bi se lahko končala s precej blažjimi posledicami, če bi bil otrok pravilno učvrščen v otroškem sedežu. Je šlo za hudo malomarnost voznika in sopotnice? Slovenci pri prevozu otrok zelo neprevidni.

Spomnimo, na avtocesti Ljubljana–Kranj je pred cestninsko postajo Torovo 64-letni hrvaški voznik opel astre zapeljal levo na ločilni pas avtoceste, kjer je trčil v kovinsko ograjo. Po trčenju je vozilo odbilo desno z vozišča avtoceste in ga prevrnilo v obcestni jarek.

V nesreči je iz vozila padel otrok, ki je utrpel tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče umrl. Voznika in njegovo sopotnico, neuradno naj bi bila otrokova stara starša, so s hudimi poškodbami prepeljali v bolnišnico.

"Policisti so med ogledom ugotovili, da je bil v vozilu otroški sedež, ki pa ni bil pritrjen z varnostnimi pasovi," je za Žurnal24 pojasnila predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič.

Velika večina staršev otroke vozi napačno

Prav napačna montaža otroškega sedeža je najpogostejša napaka, ki jo starši oziroma skrbniki naredijo, ko prevažajo otroke, opozarja inštruktor varne vožnje Andrej Brglez.

"V zadnjih 15 letih se je močno popravilo stanje glede tega, da starši otroke naokoli vozijo v otroških sedežih, vendar pa je stanje porazno, če pogledamo, kako starši otroka in sedež v vozilo namestijo. Po naših opažanjih več kot 70 odstotkov otrok ni pripetih pravilno, več kot polovica pa napačno oziroma nezadostno pritrdi sedež," z dejanskim stanjem postreže inštruktor.

"Predvsem zdaj v zimskem času starši otroke v sedež dajejo v bundah, kar ne more zagotoviti tesnega stika pasov z otrokom. Potniško kabino je treba zato pred tem nujno ogreti in otroka v avto dati slečenega. Tudi sicer varnostne pasove starši premalo zategnejo. Ker se otroci radi pritožujejo, da jih pasovi tiščijo, je zelo pomembno, da izberete udoben otroški sedež in od prvega dne striktno na tesno privezujete otroka. V nasprotnem primeru se bo že pri blagem trku pri 20 km/h izmuznil iz pasov."

"Pas se bo strgal"

Brglez je začuden tudi nad izgovori, ki jih imajo nekateri glede pričvrstitve sedežev. "Pravijo, da se bo avto pokvaril ali pa pasovi strgali, če bodo preveč zategnili pasove, ki držijo otroški sedež ob avtomobilskega. A že pri majhni hitrosti se sedež ob trku odlepi od naslonjala, zato na otroka, ki takrat tudi silovito zaniha naprej, ob vrnitvi sedeža proti naslonjalu dvakrat udari, kar je zelo tvegano za hude poškodbe."

Inštruktor zato toplo priporoča resda nekoliko dražje, a zato veliko varnejše sedeže s sistemom pritrjevanja isofix, ki sedež drži pričrvščenega ob avtomobil s posebnimi v avtu fiksiranimi ušesci. Danes praktično ni več novega avtomobila brez teh pritrjevalnih ušes.

Strokovnjaki svarijo tudi pred uporabo starih avtosedežev, saj je njihova življenjska doba le okoli pet let, nato pa so preveč razrahljani za varno uporabo. Pred nakupom tudi preverite, kako so se sedeži obnesli na varnostnih trčenjih, in nikar ne varčujte na račun neznanih znamk.

Komentarjev 4
  • Skippy 01:53 28.januar 2012.

    20 let nazaj se ni nikogar pripasovalo, pa zaradi tega ni bilo bistveno povečane smrtnosti.

  • Dejan Kolšek 19:06 27.januar 2012.

    Kar poglejte koliko otrok pripasajo starši v avtih? Zelo malo. Vidim vsak dan ko peljem otroka v vrtec ali grem po njega. Vsak izgovor staršev, da ne pripasajo otroka je samo izgovor za njihovo malomarnost in neodgovornost.

  • Alpin 17:51 27.januar 2012.

    Žurnal... ta članek imate postavljen na zavihku, tik poleg napisa "Privlačne vsebine" Se vam zdi to primerno?