Avto
48 ogledov

Pametni semafor

Žurnal24 main
Eko Light je semafor katerega naloga je zagotoviti boljši pretok prometa, manjšo porabo goriva in zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida.

In ne samo to. Pametni semafor naj bi pomagal blažiti stres pri voznikih, ki jih ob živce spravljajo zastoji v prometu. Semafor je delo srbskega oblikovalca Damjana Stankovića, ki je za omenjeni projekt prejel prestižno priznanje Red Dot u kategoriji "design koncept 2009".

Eko Light je možno namestiti na vse obstoječe sisteme signalne razsvetljave v prometu in to brez večjih stroškov. Princip delovanja je naslednji. Ko se vozilo zaustavi pred semaforjem lahko voznik ob pomoči semaforja vidi, koliko časa mu je ostalo, preden se spet prižge rumena in zatem zelena luč. Vozniki so zato ob čakanju lahko sproščeni in jim ni treba vseskozi gledati v semafor. Lahko celo ugasnejo motor avtomobila in jim ni treba vseskozi držati nogo na stopalki za plin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.