Avto
83 ogledov

Pasti na parkirišču

Boj za parkirno mesto je predvsem v večjih mestih marsikdaj početje, ki zahteva Žurnal24 main
Mesečni najem garažnega prostora lahko v mestih stane tudi po sto evrov, nakup celo 15.000 evrov in več. Ker si tega ne more privoščiti vsak, je parkiranje marsikdaj najtežji del vožnje.

Avtomobilisti brez lastnih garaž ali zakupljenih parkirnih prostorov imajo z iskanjem prostega mesta običajno veliko težav in so pri iskanju tistih nekaj dragocenih kvadratnih metrov največkrat prepuščeni lastni iznajdljivosti. Kazen za napačno parkiranje ni najhujše, kar se lahko ob tem pripeti, saj denarnico še bolj zabolijo razne poškodbe, včasih storjene tudi iz objestnosti.

Na težave s parkiranjem niso imuni niti možje postave. © Žurnal24

 
Gajbičarji prepovedani
Nenazadnje so vozila, parkirana na prostem, tudi veliko bolj na udaru tatov in vlomilcev. Leon Keder s policije svetuje, da vozniki uporabljajo prava parkirišča, na njih pa upoštevajo talne oznake, saj s parkiranjem preko črt, ki označujejo parkirne prostore, tvegajo poškodbe s strani drugih uporabnikov.


Ob tem opozarja, da imajo lastniki stanovanj in pripadajoče parkirne površine pravico omejiti dostop nelastnikom, ki med bloki parkirajo v času službe ali pa prostor drugim stanovalcem jemljejo med obiskom prijateljev in sorodnikov. Rezerviranje javnega parkirnega prostora z gajbico ali čim podobnim ni dovoljeno.

Ne pod drevesa
Izogibati se je potrebno majhnim in prenapolnjenim parkiriščem, avtomobil pa velja vedno zapeljati čim dlje od drugih vozil. Puščanje vozila pod drevesi kljub senci ni priporočljivo, saj ga lahko poškoduje odpadla veja, iztrebki ptičev pa poškodujejo lak. Še posebej nevarna je smola iglavcev.

Slabše bi bilo lahko le še, če bi mimo prišel objestnež z ostrim predmetom. © Saša Despot

 
Kamere varujejo
Pri škodnih primerih jih okoli trejina, za katere se uveljavlja kasko zavarovanje, odpade na poškodbe na parkiriščih, so povedali na zavarovalnici Adriatic Slovenica. Če je parkirišče varovano s kamero (običajno plačljiva parkirišča), je mogoče storilca izslediti s pomočjo posnetkov, do katerih pa lahko oškodovanec pride le prek policije.


Maščevanje se ne splača
Poškodovanje avtomobila iz objestnosti (npr. s ključem, rezanje gum) je po 224. členu kazenskega zakonika kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena denarna kazen, lahko pa tudi zapor do treh let. Policija svetuje, da kljub jezi nad nevestnim voznikom, ki je parkiral tam, kjer ne bi smel, jeze ne stresamo njegovim avtomobilom, temveč pokličemo policiste oziroma mestne redarje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.