Avto
14 ogledov

Pazite na glavo, vse drugo je popravljivo

Toča Žurnal24 main
Kljub temu, da pravega poletja in vročine še ni, je toča že močno klestila po vsej Sloveniji. Ponudba zaščite proti toči je iz leta v leto večja. Veliko ljudi za zaščito vozil poskrbi šele v zadnjem trenutku, ali ko začne klestiti toča, za to pa uporabljajo odeje. S tem lahko tvegajo hude poškodbe.

Na trgu je veliko pregrinjal, ki ne nudijo optimalne zaščite pred točo, predvsem pred veliko točo, ki ja danes vse pogostejša. Med zaščitami gre največkrat za ponjavo, ki jo uporabnik po potrebi v slabi minuti razprostre čez karoserijo. Največkrat uporaben material je najlon, pod katerim je všita podloga iz pinjenega polietilena, dražji sistemi pa imajo še mehurčkasto folijo in tylen. Ta namreč nudita večjo zaščito predvsem pri težjih padavinah. Na trgu so razširjene tudi že mreže, ki so razprostrte na samostoječi konstrukciji iz aluminija.

Cene zaščite se začnejo pri nekaj deset evrih, kolikor stanejo podloge, ki jih umestimo pod kakršnokoli ponjavo. Cene sistemov, ki že imajo všito podlogo, se gibljejo okoli sto evrov, izdelki po meri pa lahko stanejo tudi več kot tristo evrov. Pri nakupu je treba biti pozoren tudi na sistem pritrjanja, saj so ponjave rade tarče nepridipravov. Skoraj nobena sicer ne nudi stoodstotne zaščite pred tatovi, vseeno pa mora imeti sistem vsaj osnovno zaščito. Mreže na primer imajo varovalo v obliki obložene jeklene vrvi, ki jo po namestitvi preprosto zaprete v vozilo.

Varnost na prvem mestu

To je eden bolj izvirnih načinov za zaščito avtomobila pred točo.Ko vas med vožnjo ujame toča, je ključnega pomena, da vozilo ustavite varno in na za to primernem mestu. Ustavljanje pod nadvozi in v predorih ter na avtocesti je kaznivo in lahko resno ogroži človeška življenja, tudi vaše. "Če nas med vožnjo zajame hudo neurje, moramo ravnati prisebno," opozarja inštruktor varne vožnje Vojko Safran z AMZS. Zato poskrbite, da bo vaša varnost in varnost drugih v prometu optimalna, preden začnete razvijati ponjavo. Pomembna alternativa pa je še vedno primerno zavarovanje, ki vam lahko prihrani marsikatero skrb in stroške.

Predvsem pa je napačna miselnost, da je ob škodnem primeru z uveljavljanjem zavarovanja veliko dela. Dela je povsem enako, kot če avta nimate zavarovanega, stroški z odpravljanjem pa lahko sežejo tudi močno čez tisoč evrov. Najboljša pa je še vedno kombinacija preventivne zaščite, kot sta ponjava ali garaža, in zavarovanja.

Prekrivanje z odejami pride v poštev le, če nimate druge alternative. Problem pri odejah je poleg nezadostne zaščite tudi v pritrditvi, saj točo in deževje ponavadi spremlja tudi veter, ki odejo odnese z mesta namestitve, s čimer izniči raven zaščite, ki jo daje. Še pomembneje je, da pri toči pazite na glavo, vse drugo je popravljivo.

Komentarjev 1
  • zic 21:11 13.junij 2012.

    a so tile na sliki sploh imel koutre k so šli spat, še dobr, da si niso slekl gat in pokril avto.