Avto
137 ogledov

Manj kilometrov, nižje zavarovanje

avtomobilski števec Shutterstock
Zavarovalnice vse pogosteje ciljajo na varčne voznike. Pri Zavarovalnici Tilia bodo v kratkem višino premije pri zavarovanju avtomobila začeli obravnavati glede na število prevoženih kilometrov.

Član uprave Zavarovalnice Tilia Jaka Dolenc je na tiskovni konferenci pojasnil, da se jim ne zdi pravično, da nekdo, ki na leto prevozi 50.000 kilometrov, drugi pa s povsem enakim avtomobilom z enako močjo 4.000 kilometrov, plača enako vsoto za zavarovanje le na podlagi moči pogonskega agregata.

Vse raziskave namreč kažejo, da imajo vozniki, ki prevozijo več, večjo možnost, da bodo udeleženi v škodnem primeru. Po novem bodo nagrajevali tiste, ki prevozijo manj, s tem pa sporočajo tudi ekološko usmerjenost podjetja.

Zavarovanec mora imeti pametni telefon

Ob sklenitvi zavarovanja bo lastnik avtomobila plačal le začetno premijo za prvih tisoč prevoženih kilometrov, potem pa bo zavarovalnici vsak mesec sporočal stanje števca in glede na prevoženo razdaljo preko mobilnega telefona ali trajnega naloga doplačal morebitno dodatno premijo. Z več prevoženimi kilometri se viša tudi premija.

Zaenkrat bodo lahko novo avtomobilsko zavarovanje sklenili le lastniki pametnih telefonov, saj bodo prek teh fotografirali števec kilometrov in s pomočjo posebne aplikacije, naložene na telefonu,  sporočali stanje prevoženih kilometrov. Aplikacija bo omogočala tudi sprotni splošni izračun premije. Pozneje pa bo za doplačilo na voljo tudi posebna škatlica, ki nima vgrajenega GPS modula in zagotavlja zasebnost. Vgradila se bo v potniški prostor in bo stanje števca sporočala samodejno. Trenutno škatlico še testirajo, za prihodnost pri podjetju, ki je opremo razvil, napovedujejo, da bodo s pomočjo te tehnologije razbrali tudi način vožnje, koliko voznik pospešuje, kako zavira, tako da bi lahko zavarovalnice višino premij določale tudi na podlagi voznikove vožnje.

Novo zavarovanje bodo začeli tržiti 10. maja, v Tilii pa pravijo, da je primerno za tiste, ki prevozijo manj kot 10.000 kilometrov na leto. S tem ciljajo na drugi ali tretji avtomobil v družini, upokojence in "nedeljske voznike". Takšnih vozil je v Sloveniji približno 200 tisoč, ocenjujejo v Tilii.

Komentarjev 7
  • d35fef9b307473e78d0d8b7cf2979d722d68055d 07:32 27.april 2012.

    ..KJE SI HODIL, KJE SI BIL.... NA ZAVAROVALNICO VPRAŠAJ....še ena od načina nadzora nas siromakov skozi ceno zavarovanja.....

  • Darko 10:25 26.april 2012.

    izklopil bom števec, da mi ne bo potrebno nazaj vrtet, ker napravica točno ve kaj delam, kje sem :-I))))

  • Darko 10:24 26.april 2012.

    Sem slišal tudi, da ta napravica zazna sexanje v avtu in lastniki avtomobilov bodo plačevali več, ker se ta čas ne bo vrtel števec kilometrov. Zaslužit je treba, skratka meni se zdi da nima smisla, da se sploh še vozimo. ...prikaži več Vse na javni promet zavarovalnice zapret, ker ne bodo imele kaj delat.Priajzni ko zavaruješ, pokvarjeni ko je treba izplačat.