Avto
66 ogledov

S primerjavo lahko prihranite tudi 270 evrov

poškodba, zavarovanje Shutterstock
Po ugotovitvah Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), da se avtomobilska zavarovanja med seboj cenovno zelo razlikujejo, je njihovo priporočilo, da pred sklenitvijo zavarovanj med seboj primerjajo različne ponudbe.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je primerjala ponudbe šestih zavarovalnic za zavarovanje avtomobilov in ugotovila, da se primerjava izplača, saj se ponudbe med seboj razlikujejo. Potrošnikom zato svetujejo, da se odločijo za zavarovanje pri tisti zavarovalnici, ki omogoča kar največ prilagodljivosti glede na njihove potrebe za najugodnejšo ceno.

Razlika med ponudbo premij za paketno zavarovanje najdražje in najcenejše zavarovalnice je bila po mnenju ZPS občutna. Pri ponudbi za zavarovanje clia je bila razlika 200 evrov, za zavarovanje golfa 260 evrov, pri c-maxu pa je bila razlika 270 evrov, je zveza zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je sicer po zakonu obvezno, na ta način pa se potrošnik zavaruje za primer, ko bi namerno povzročil škodo tretjim osebam. Vendar pa s tem ni pokrita škoda, ki jo utrpi kot voznik. Vsi tisti, ki se želijo zavarovati pred morebitno škodo na svojem vozilu, se lahko odločijo še za zavarovanje avtomobilskega kaska.

Primerjava različnih ponudb premij je sicer pokazala na nekaj presenečenj, ki so bila skrita v splošnih pogojih zavarovalnic, opozarjajo na ZPS. Ob tem izpostavljajo, da je število škodnih primerov, ki jih lahko v obdobju enega leta potrošniki uveljavljajo iz iste nevarnosti, omejeno. Prav tako je škodo, ki nastane na parkiranem vozilu na parkirišču, skoraj vedno treba dodatno zavarovati, saj je osnovne kasko kombinacije ne krijejo.

"Natančnejši pregled ponudbe torej nikakor ni odveč. Nekaterim presenečenjem se lahko izognete tako, da razširite kriterije in plačate dodatne premije," je zapisala finančna svetovalka pri ZPS Mojca Štrucl. Dodala je, da so za avtomobilsko zavarovanje popusti prej pravilo kot izjema, zato naj se potrošniki ne zadovoljijo s prvo ponudbo. "Najprej naj primerjajo ponudbe različnih zavarovalnic, da bodo dobili občutek, v kakšnem cenovnem rangu se vrtijo, nato naj se pogajajo in poskušajo izposlovati čim ugodnejšo ceno," je dodala.

Komentarjev 1
  • KOJAK 21:57 02.marec 2012.

    No ni vse v ceni zavarovanja! V cenejših zavarovalnicah bo tudi več težav pri morebitnem vnovčevanju kaska - govorim iz lastnih izkušenj.