Avto
32549 ogledov

Pešca zalil avto, kaj lahko naredi?

dež Saša Despot
"Po dežju sem šel v trgovino po pločniku, nato je po cesti z avtom nekdo tako pospešil, da me je popolnoma zalil," je le ena od številnih zgodb iz slovenskih cest zadnje dni, ko pogosti nalivi z vodo polnijo asfaltne luknje na cestah blizu pločnikov. Kaj lahko naredi pešec, ki ga zalije avto? Pozanimali smo se.

Vas je kot pešca kdaj že poškropil mimovozeči avtomobil? Slaba novica je, da ste v tem primeru bolj ali manj prepuščeni samemu sebi.

V aprilskem deževnem vremenu, kakršnega imam letos tudi junija, se na cestah nabere veliko luž, ki so lahko za pešce zelo neprijetne, če jih z vodo, ko so hodili ob cesti, poškropi voznik, ki je zapeljal čez lužo.

dež | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Številni poznamo zgodbe, kakršna je tale: "Stal sem ob skrajnem zunanjem robu pločnika, pa me je voznik, ki je pridirjal čez lužo na prehodu za pešce, vseeno čisto poškropil." Marsikomu med nami se je to tudi zares zgodilo. Marsikateri poškropljeni pešec si zapiše registrsko številko avtomobila in o incidentu obvesti policijo, vendar je njegovo početje žal brez učinka.

Brez predvidene sankcije

S Policije so nam na vprašanje o takšnih primerih namreč odgovorili, da v prometni zakonodaji za navedeno dejanje ni predvidene sankcije. Dodajajo pa, da je kljub temu v 4. členu Zakona o pravilih cestnega prometa določeno, da morajo udeleženci cestnega prometa ravnati tako, da ne ovirajo ali ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali jim ne povzročajo škode.

Policija žal lahko v teh primerih naredi le uradni zapis o ugotovljenih dejstvih. V primeru, da je bila poškropljenemu pešcu povzročena kakšna škoda pa bi se morebitni postopki med povzročiteljem in oškodovancem lahko urejani na podlagi obligacijskega zakonika. Z drugimi besedami: poškropljeni pešec mora pravico sam uveljavljati na sodišču, česar pa najverjetneje ne bo storil.

Stvar prometne kulture

Drugi odstavek 4. člena Zakona o pravilih cestnega prometa so izpostavili tudi pri Agenciji RS za varnost prometa  Dodajajo, da ljudi o tej temi ozaveščajo tudi na svojih kanalih družbenih medijev in v televizijskih oddajah, prav tako pa tudi z video vsebino, ki je bila pripravljena v ta namen. Video o tem, kako naj voznik ravna v primeru, ko so na cesti luže, si lahko ogledate na tej povezavi.

dež luža cesta avto | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri agenciji voznike motornih vozil pogosto pozivajo, naj vozijo zmerno, prilagojeno razmeram in prometnim predpisom, in da naj bodo vedno pozorni na pešce in jim odstopijo prednost. Vozniki naj upoštevajo tudi, da se na mokri ali spolzki podlagi zavorna pot podaljšuje in da morajo v primeru, ko se ob vozišču zaradi dežja, sodre, toče ali snega naberejo luže, te varno obvoziti, da ne pride do škropljenja pešca. Tega bi se moral zavedati prav vsak voznik v sklopu osnovne prometne kulture.

Premočenim pešcem torej žal ostane le neprijetna izkušnja in bridko spoznanje, da morajo biti na morebitno nevarnost, da bo voznik zapeljal čez lužo in jih zalil z vodo, paziti sami in se izogniti predelom z lužami. Kar pa žal pogosto ni možno.

dezurni@styria-media.si

Voznik in pešec | Avtor: Youtube Youtube

Komentarjev 21
  • Naklonsky 08:23 13.junij 2023.

    Golobizem. Mr. Taubi je gradnje, rekonstrukcije cest ustavil. Sicer gre pa tukaj za kulturo voznika.

  • Silencer 17:44 10.junij 2023.

    Raje naj občine in država uredijo ceste, ne pa da vozimo po taki sramoti od cest... Debilen slovencelj, kot vedno, jezi se na voznika ki morda ni nič kriv namesto na tistega, ki bi moral urediti cesto...

  • Avatar Suli
    Suli 06:58 10.junij 2023.

    Priporočam kopalke in brisačo 🤔