Avto
428 ogledov

Peugeot in Citroën predstavila močnega aduta za potrebe velikih družin

Peugeot traveller in citroën jumpy
1/29
Gregor Prebil
Velike družine s tremi ali več otroki, obrtniki, oziroma podjetja, ki se ukvarjajo s prevozi, ali pa tisti, ki potrebujejo nadpovprečno veliko prostora za svoje prostočasne aktivnosti, lahko v nabor vozil uvrstijo tudi peugeota travellerja in citroëna spaceturerja, oziroma njuni lahki gospodarski različici citroëna jumpyja in peugeota experta.

Citroënu se z novim velikim enoprostorcem spacetourerjem pri nas odpira skoraj povsem nov segment fizičnih kupcev. Zakaj? Na slovenskem trgu so bili s svojim jumpyjem in enoprostorcem C8 v preteklosti dokaj neprepoznavni. Prodaja je bila borna. Nekoliko bolje je šlo Peugeotu z modeloma expert tepee in 807, saj so jih skupaj pri nas prodali okoli 1.000.

Pri obeh francoskih znamkah poudarjajo, da so bila njihova vozila, ki sodijo v segment lahkih gospodarskih vozil, zdaj jih zamenjujejo peugeot traveller in citroen spacetourer (poslovna in družinska raba) in lahki gospodarski različici citroën jumpy in peugeot expert, v preteklosti neposrečeno uvrščeni. Tako dolžinsko, kot z nosilnostjo in volumnom so izstopali v primerjavi z glavnimi konkurenti: Volkswagnom (multivan in transporter), Mercedesom (vito, V), Fordom (transit, transit custom) …

Edini s 4,6 metrsko različico, vinjeta je cenejša

Peugeot traveller | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Prav zato so zdaj kot prvi ponudili krajšo različico, ki v dolžino meri 4,6 metra. To je 35 centimetrov manj od najkrajše različice, ki jo ponuja konkurenca. Sicer tudi sami ponujajo tri dolžinske izvedenke, poleg 4,6 metrske (XS), še kompaktno s 3,95 metra dolžine (M) in podaljšano izvedenko (XL) s 5,3 metra. Potniška različica ponuja prostor za pet, sedem ali osem oseb, pri jumpyju in expertu si je možno spredaj omisliti tudi klop za dva potnika. Takrat lahko v obeh vozilih prevažamo do devet oseb.

To, kot tudi druge možnosti ureditve notranjosti je Citroënu in Peugeotu omogočila nova modularna platforma EMP2 platforma, kot tudi kolesa, ki so pomaknjena na sam rob karoserije, previsi pa so zelo kratki. Hkrati vozilo zaradi razmeroma nizke višine (1,9 metra) ne zahteva nakup dražje vinjete za kombije, z njim pa lahko zapeljete tudi v pokrite garaže.

Za ta razred vozil namreč ponuja kompaktne mere, kar omogoča enostavno upravljanje in parkiranje na parkiriščih. Premer obračalnega kroga je od 11,30 metra do 12,40 metra, kar je primerljivo z večjimi karavani.

Modularna zasnova sedežev

Veliko prostora je tudi v prtljažniku, za drugo vrsto sedežev volumen prtljažnika, odvisno od različice, meri 1.978, 2.381 ali 2.932 litrov.

Peugeot traveller | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Na voljo je tudi priročna izvedenka opremljena z bočnimi drsnimi vrati (lahko so tudi motorizirana, lahko pa jih odpiramo zgolj z dotikom noge zadnjega odbijača) za lažje vstopanje v tretjo vrsto sedežev, s prostoročnim upravljanjem, dvižnim zadnjim steklom in številnimi odlagalnimi mesti (do 74 litrov). Posebnost v potovalni kabini je sistem mehkega prezračevanja v zadnjem delu vozila. Gre za večfunkcijsko streho s tripodročno klimatsko napravo za nesilovito prezračevanje. V najvišji opremi je serijska panoramska steklena streha.

Potovalno kabino so zasnovali predvsem uporabno - položaj za vožnjo je dvignjen, modularni sedeži v drugi in tretji vrsti, omogočajo drsni pomik, po potrebi jih je možno obračati in odstraniti iz vozila.

Peugeot traveller | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Peugeot traveller | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Tovornim in voznim zmogljivostim so prilagodili zadnjo premo s poševnim trikotnim vodilom, ki dopušča 1400 kilogramov dovoljene obremenitve. Blaženje trikotnih vodil ublaži udarce. Vzmeti s spremenljivo togostjo in variabilni amortizerji s samodejno nastavitvijo glede na obremenitev izboljšujejo udobje pri praznem in natovorjenem vozilu.

Samodejno zaviranje za najboljšo oceno na Euro NCAP

Od tehnologij so na voljo prosojni zaslon za prikaz podatkov in 3D navigacija z internetno povezavo, in pa tudi tehnologije za varnost, kot so coffee break alert, ki vozniku predlaga premor po dveh urah neprekinjene vožnje, opozorilnik na voznikovo nepozornost, ki zazna voznikovo nepozornost, opozorilnik na nevarnost naleta in sistem za samodejno zaviranje, ki deluje pri hitrostih nad 30 km/h in sam po potrebi sam zavira. Na testiranjih varnosti je obema evropski konzorcij Euro NCAP podelil najvišjo oceno za varnost – 5 zvezdic.

Peugeot traveller | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Peugeot traveller | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Motorizacijo sestavljajo 1,6-litrski in 2,0-litrski motorji BlueHDi Euro6 z zmogljivostjo od 70 kilovatov do 133 kilovatov moči in do 400 Nm navora, ki so opremljeni s sistemom za selektivno katalitično redukcijo pred filtrom trdnih delcev. Povprečna stopnja emisij CO2 je 140 gramov na kilometer, oziroma 5,4 litra plinskega olja na 100 kilometrov. Na voljo je tudi samodejni šeststopenjskim menjalnik EAT6.

Jumpy in expert živita dalje v novi, delovni obleki

Koncern PSA vendarle ni ugasnil imen jumpy in expert - Citroën in Peugeot sta s tema imenoma predstavila naslednjo generacijo lahkih gospodarskih vozil, ki temeljita na potniškimima spacetourerju in travellerju. Jumpy in expert sta na voljo v treh dolžinskih različicah od 4,6 do 5,3 metra. Višina je enaka kot pri potniški izvedenki, 1,90 metra, odvisno od izpeljanke prevažata do 5,1 kubičnega metra oziroma 1.400 kilogramov živega ali mrtvega tovora.

Peugeot traveller in citroën spacetourer | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Jumpy in expert sta na razpolago tudi z dvojno kabino, klasično kabino za devet potnikov ali zgolj kot platforma za nadgradnjo. Za razliko od potniške izvedbe, ki zadaj ponuja zgolj dvižna vrata, si je pri gospodarski različici možno omisliti tudi dvokrilna vrata. Kombija sta med najnaprednejšimi ta hip, saj tako kot potniški različici ponujata moderne asistenčne sisteme, med drugim sistem za zaviranje v sili, zadnjo kamero s 180-stopinjskim pogledom in 3D navigacijo z internetno povezavo.

Peugeot traveller in citroën spacetourer | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Na izbiro so štirje dizelski motorji, od katerih ima vstopni 1,6-litrsko prostornino, ostali pa dvolitrsko. Moč motorjev je od 70 kW (95 KM) pa vse do 132 kW (180 KM). Najmočnejši dizelski motor je serijsko povezan s samodejnim menjalnikom.

Cene enake za obe znamki

Cene pri Citroënu in Peugeotu so poenotene, tako za potniški, kot gospodarski izvedenki. To pomeni vsaj 27. 700 evrov za najkrajšo različico limuzinskega travellerja in spacetourerja (XS) z vstopnim dizelskim motorjem in 5 stopenjskim ročnim menjalnikom, M stane 1.000 evrov več, XL pa 30.900 evrov.

Cen za kombi različico se začnejo pri 21.700 evrih, za furgon pa pri 20.607 evrih, oziroma 23.077 evrov za furgon s podaljšano kabino.

Peugeot traveller in citroën spacetourer | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Prvi vtisi

Peugeot in Citroën sta svoja velika enoprostorca travelerja in spacetourerja postavila na modularno platformo, na kateri na primer nastaja tudi C4 picasso in C4 grand picasso. Tudi zato ima voznik občutek da sedi in se pelje kot v osebnem vozilu, vendar pa se še vedno sedi nekoliko višje kot v enoprostorcih. Prostornosti in udobja sedenja ne gre očitati, če sedite v drugi ali tretji vrsti. Sedeži so povsod enako udobni in veliki. Tudi, če je v avtomobilu osem sedežev ostane v prtljažniku še vedno 640 litrov uporabnega prostora. Le po dolžini zmanjka takrat v prtljažniku uporabne površine za nakladanje, v višino jo je več kot dovolj. Preizkusil sem dvolitrski dizelski motor, ki deluje zelo zmogljiv, na voljo pa je tudi v kombinaciji s samodejnim menjalnikom. Preseneti lahkotnost upravljanja z vozilom, še posebej v kratki različici s 4,6 metra dolžine. Vozilo je nazaj slabše pregledno, a težavo rešujejo tehnični pripomočki. Še posbej v kombinaciji z velikim in preglednim naslonom na dotik in kamero za pomoč pri vzvratni vožnji. Poleg naprej je skozi veliko vetrobransko steklo in dvignjenega težišča preglednejši, kot v klasičnih osebnih vozilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.