Avto
22 ogledov

Pijane bo na daljavo lovil alkolaser

Merjenje hitrosti hitrost merilnik Žurnal24 main
V Rusiji so predstavili napravo, ki pijanega voznika odkrije na daljavo.

Laser Sistems iz Sankt Peterburga je v sodelovanju z notranjim ministrstvom na sejmu policijske opreme Interpolitex v Moskvi pokazal stacionarni merilnik alkohola, ki deluje po principu laserja. Ta naj bi namreč lahko kar na daljavo zaznal prisotnost alkohola v izdihanem zraku. Če žarek ugotovi, da je koncentracija v notranjosti avtomobila večja od 100 mililitrov (za vodko) ali 300 mililitrov (za pivo), naprava fotografira avtomobil in pošlje podatke najbližji policijski postaji oziroma enoti. Ta mora potem voznika ustaviti in na klasičen način ugotoviti, ali resnično vozi pijan.

Proizvajalec zatrjuje, da bi lahko policist pijano stanje voznika odkril, četudi bi ta brzel s hitrostjo do 120 km/h. Laserski žarek naj ne bi bil nevaren za oči.

Naprava je za zdaj še testna, celoten sistem pa tehta 10 kilogramov. Napravo naj bi izdelovali v stacionarni in prenosni različici, slednjo bodo lahko s seboj v prtljažniku vozile enote na terenu.

Z vsemi močmi nad nacionalni šport
Čeprav Rusi napovedujejo, da bo naprava v serijski proizvodnji že prihodnje leto, se še vedno poraja veliko vprašanj glede samega delovanja. Ali se za napravo že zanimajo policije drugih držav, ni znano.

Da je inovacija plod strokovnjakov domačih strokovnjakov, ni naključje, saj so ruski vozniki znani kot veliki prijatelji alkohola. Lani je v Rusiji v prometnih nesrečah umrlo 26 tisoč ljudi. Zelo velikokrat je glavni krivec alkohol, četudi za volanom ni dovoljen niti promil alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.