Avto
23 ogledov

Pnevmatike po poti bele tehnike

Označevanje pnevmatik Goodyear Dunlop Sava Tires
S 1. novembrom začne veljati evropska zakonodaja o označevanju pnevmatik, ki naj bi po vzoru bele tehnike kupcem olajšala razločevanje med dobrimi in slabimi pnevmatikami.

Družba Goodyear Dunlop Sava Tires se posebej pripravlja na novembrsko uveljavitev novih evropskih pravil na področju označevanja pnevmatik. Od 1. novembra letos naprej bodo namreč vse potniške, tovorne in poltovorne pnevmatike, proizvedene po 1. juliju in prodane znotraj EU, opremljene s standardno oznako. Izvzete so dirkalne in profesionalne terenske pnevmatike ter pnevmatike za motorna kolesa.

Omenjena oznaka bo po navedbah predstavnikov družbe potrošnike seznanjala s tremi ključnimi lastnostmi pnevmatike, ki vplivajo na njeno zmogljivost: z izkoristkom goriva, oprijemom na mokri podlagi in zunanjim kotalnim hrupom. Direktorica marketinga in branda PR za potniško pnevmatiko pri Goodyear Dunlop Sava Tires Irena Kocjan pravi, da podpirajo implementacijo, saj bodo kupci tako bolje seznanjeni s kakovostjo pnevmatike. Hkrati je prodajalec dolžan kupca seznaniti z oznakami na pnevmatikah. Kocjanova opozarja, da bi si sami želeli več kot samo tri merila, saj sami pri proizvodnji pnevmatike testirajo 50 meril s ciljem izdelave čim bolj uravnotežene pnevmatike, ki se bo dobro odrezala na vseh površinah v vseh razmerah.

Dobro je preveriti tudi teste

Kocjanova pojasnjuje, da nove oznake na pnevmatikah ne bodo odražale vseh lastnosti pnevmatike; med drugim niso prilagojene za specifične pnevmatike, denimo za zimske pnevmatike. Zato svetuje, da si kupci pred nakupom še vedno pogledajo verodostojne teste (ADAC).

Že pred uvedbo nove zakonodaje o označevanju pnevmatik je Goodyear Dunlop Tires Europe predstavil prvi konceptni potniški pnevmatiki, ki po novem sistemu označevanja dosegata oceni A tako za izkoristek goriva kot za oprijem na mokri podlagi – Goodyear EfficientGrip AA in Dunlop Sport BluResponse AA. Pnevmatiki bosta služili pri nadaljnjem razvoju serijskih pnevmatik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.