Avto
4043 ogledov

Podaljšanje zavarovanja na podlagi odloka ne pomeni neplačila premije

Avtomobilsko zavarovanje Andrej Leban
Zavarovalnice opozarjajo na napačno interpretiranje odloka vlade s strani lastnikov avtomobilov.

Epidemija novega koronavirusa vpliva tudi na področje avtomobilskih zavarovanj. Ker se zaradi vladnih omejitev in marsikje okrnjene proizvodnje manj vozimo, se dogaja tudi manj prometnih nesreč, posledično pa zavarovalnice beležijo manj škodnih primerov kot običajno. Marsikdo sicer s prijavo škode čaka, da bo najhujše mimo.

PRIMA test karavani asistenčni sistemi Poiskali smo odgovore Avto Vprašali smo direktorje, kdaj lahko kupci pričakujejo svoje avtomobile?

V zavarovalnici Grawe so za STA potrdili, da je število prijav škod iz obveznega avtomobilskega zavarovanja res nekaj manjše, saj se ljudje vozijo manj, s čimer je tudi manj nesreč. A v zavarovalnici obenem poudarjajo, da ljudje prav tako čakajo s prijavo nekaterih škod, saj so možnosti trenutno zelo omejene. Enako je v zavarovalnici Generali, kjer pa stranke pozivajo, naj škodo prijavijo preko telefona ali spleta.

Nakup avtomobila preko interneta Slovenski direktorji Avto Slovenski direktorji: Tako bomo v korona krizi kupovali avtomobile

Pri Zavarovalnici Triglav medtem izpostavljajo, da je za oceno škod še prezgodaj, saj vedo, da stranke čakajo s prijavo na obdobje po pandemiji. Podobno je pri Zavarovalnici Sava, kjer priznavajo manjše število škodnih dogodkov, "vendar je v tem trenutku še preuranjeno govoriti o vplivu na končen škodni rezultat".

Glavni oblikovalec pri znamki Mercedes-Benz Robert Lešnik Intervju Avto Pričakovati je tudi mamljive ponudbe za nakup avtomobila

Zavarovanja podaljšujejo na daljavo

Vse zavarovalnice beležijo tudi nekaj manjše podaljšanje obveznih avtomobilskih zavarovanj. Vlada je 16. aprila v okviru ukrepov proti širitvi pandemije namreč zaprla registracijske točke in tehnične servise po državi ter veljavnost prometnih dovoljenj in zavarovanj avtomatično podaljšala do 16. maja.

Zavarovanje avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Delavnice.si Avto Novost: zemljevid, ki bo prišel marsikomu zelo prav

Na zavarovalnicah so si enotni, da se je večina strank odločila za podaljšanje ali sklenitev novega zavarovanja na daljavo. Nekaj je tudi zamudnikov, a te pozivajo, naj zavarovanje uredijo čim prej, da se izognejo gneči po sprostitvi ukrepov, saj razlike v zavarovalni premiji in času zavarovanja ni.

Kot so še zapisali v Zavarovalnici Grawe, opažajo, "da so si nekateri zavarovanci odlok vlade napačno interpretirali". "Podaljšanje zavarovanja na podlagi odloka ne pomeni neplačila premije in tudi ne, da se začetek novega zavarovanja premakne za en mesec.

Če vam zavarovanje poteče 15. aprila in ga boste podaljševali šele 15. maja (ker odlok to dovoljuje), vam zavarovanje velja od 15. aprila dalje, in ne od 15. maja. "Plačate tudi mesec za nazaj," so sklenili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.