Avto
462 ogledov

Policijsko oko bdi nad tovornjaki

Policijska kamera
1/5
Policija
Tovornjakarji, ki ne držijo volana trdno v rokah, se lahko upravičeno bojijo. Policijska teleskopska kamera, s katero nadzorujejo predvsem tovornjake, je že odkrila številne kršitve, tudi zelo hude.

Kolikokrat ste že videli tovornjakarja, ki med upravljanjem večdesettonskega vozila mimogrede še telefonira s slušalko na ušesih? Verjetno kar precejkrat.

Avgusta je policija uradno pričela uporabljati posebno kamero, nameščeno na streho kombija. Čeprav je izdelek plod lastnega znanja in iznajdljivosti, pri čemer so uporabili nerabljeno opremo za druge naloge, pa se je pripomoček v treh mesecih uporabe že konkretno izkazal.

S kombijem, ki zapelje vštric tovornjaku, lahko policisti prek dvignjene kamere namreč enostavno pokukajo v dvignjeno kabino in preverijo, kaj počne voznik.

Na policiji statistike, koliko kršitev so odkrili s pomočjo kamere, ne beležijo, a so z novim orodjem vseeno zelo zadovoljni. “Z uporabo omenjenega sistema policisti ugotavljajo veliko kršitev povezanih z nedovoljeno uporabo mobilnega telefona med vožnjo – kljub temu, da v posameznih primerih vozniki telefon uporabljajo na nekoliko prikrit način, je z uporabo posebne kamere takšne kršitve lažje ugotavljati. Policisti z omenjenim sistemov hkrati dokumentirajo več kršitev, ki so povezane s pravili vožnje v cestnem prometu (neupoštevanje določila o vožnji po sredini prometnega pasu, vožnja na prekratki varnostni razdalji, neuporaba varnostnega pasu), ki pa so velikokrat povezane z določenimi nedovoljenimi aktivnostmi, ki jih vozniki izvajajo med vožnjo.”

Presenečeni vozniki običajno hitro ugotovijo, da jim izgovori ne bodo kaj dosti pomagali. Tako “praktično v vseh primerih očitane prekrške priznajo in se z njimi strinjajo. Iz reakcij posameznih voznikov lahko ugotovimo, da se zavedajo, da so bili zaloteni pri kršitvi še preden jih policisti dejansko ustavijo, kar pozitivno vpliva na vedenje voznikov med vožnjo.”

Velikokrat se pojavljajo tudi prakse, ko vozniki tovornjakov med vožnjo spremljajo vsebine po prenosnem računalniku oz. tablici ali pa izpolnjujejo obrazce, o čemer priča tudi ena od fotografij, ki so jo z zurnalom24.si delili policisti.

Ko ustavijo, včasih najdejo še kup nepravilnosti

Ustavljen tovornjak praviloma policisti še dodatno vzamejo pod drobnogled. S pregledom dokumentacije in tovora so tako ugotovili že več hujših kršitev, ki so bile med drugim povezane s časom trajanja vožnje in obveznimi počitki ter odmori, tehnično brezhibnostjo vozil …

Kamero uporabljajo na avtocestah in kroži po Sloveniji, tako da jo imajo vsak mesec v gosteh v vsaki od osmih policijskih uprav. Kljub dobrim rezultatom za zdaj ne načrtujejo izdelave še enega podobnega nadzornega vozila.

Komentarjev 5
  • Pepe007 07:32 18.november 2014.

    Saj res, kaj tokrat dela informacijski pooblaščenec?

  • Edvard Dolinar 16:39 17.november 2014.

    kot 1 spoštovana gospa novinarka se ne reče voznikom težkih kamionov tovornjakarji ,ker to za marsikaterega od nas pomeni žaljivka,zato prosim malo spštovanja do voznikov kamionov,kot 2 pa me zanima kako bi se novinarji in tisti ki dajete temu početju ...prikaži več prav odzvali če bi vam gledali kaj počnete po SPALNICI,DNEVNI SOBI,KUHINJI,mislim da bi zagnali vik in krik ko se gre pa za voznike ,ki vam pripeljejo dobrine v trgovine pa pizdite

  • Avatar čavez
    čavez 11:48 17.november 2014.

    Pri idiotskih cestnih ureditvah ki jih imamo v Sloveniji smo lahko veseli da ne počnejo še kaj več kot telefonarijo in pišejo obrazce.