Avto
3611 ogledov

Policija odgovorila na trditve bralca, da promet spremlja z droni

Poslal bralec
Pred počivaliscem Starine policija fotka z dronom," je bilo obvestilo, ki smo ga pretekli konec tedna prejeli v redakcijo. Preverili smo na policiji, za kaj je šlo.

Bralec nam je poslal tudi fotografijo in pripisal, da policija promet fotografira s pomočjo drona, in sicer pred počivališčem Starine. "Navedba bralca nikakor ne drži, saj policija ne izvaja snemanja prometa z dronom. Policija tudi nima pravne podlage, da bi z droni izvajali preventivni nadzor cestnega prometa," so za zurnal24.si odgovorili s policije.

Radar Mit ali resnica? Avto Mit ali resnica? Z ukrivljeno registrsko tablico je radar nemočen

Trenutno ima policija v lasti dva brezpilotna zrakoplova. Drugih brezpilotnih zrakoplovov pa policija nima. Odgovorili so nam, da načrtujejo uporabo brezpilotnih zrakoplovov pri operativnem delu v vseh segmentih policijskega dela, kjer bi pri izvajanju z zakonom določenih policijskih nalog pomembno pridobitev predstavljalo opazovanje iz zraka.

Predvsem gre za področja ogledov krajev kaznivih dejanj in prometnih nesreč, prvi ukrepi pri iskanju pogrešanih oseb, pri nadzoru objektov vitalne infrastrukture, pri nadzoru državne meje in javnih prireditev. "Pri tehničnih pogojih sledimo enostavnosti, razširjenosti in kakovosti," so še zapisali na policiji in pojasnili svoja pooblastila v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol). 

Policija | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

V Zakonu o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol) so našteta različna pooblastila oziroma naloge, pri katerih smejo policisti zaradi zbiranja podatkov (gre za različne vrste tehničnih sredstev za fotografiranje ter video in avdio snemanje, ne pa npr. za opravljanje meritev hitrosti o katerih sprašujete) uporabljati brezpilotne zrakoplove: pri iskanju oseb, zaradi varne izvedbe postopkov, za dokazovanje kaznivih dejanj in prekrškov in identificiranje kršiteljev oziroma storilcev, za spremljanje zakonitosti izvajanja policijskih pooblastil in spremljanje javnih zbiranj, zaradi preprečevanja in odkrivanja nezakonitih prehodov čez državno mejo, pri izvedbi prikritih preiskovalnih ukrepov, pri opravljanju ogleda (iz 245. člena Zakona o kazenskem postopku, 120. člena Zakona o prekrških in 111. člena Zakona o pravilih cestnega prometa ter pri varovanju oseb in objektov.)

Radarski detektorji Preizkusili smo ... Avto Testirali smo: ali detektorji proti policijskim radarjev sploh delujejo?

V tujini policija že redno uporablja manjše daljinsko vodene letalnike za videozapis, s katerimi si pomaga tudi v prometu pri lovljenju prekrškarjev. V francoskem Bordeauxu na primer si policija uspešno pomaga z droni, ki zaznajo in posnamejo objestnega ali prehitrega voznika, ki ga prestreže patrulja na terenu nekaj sto metrov naprej.

V nakup 24 dronov

Ministrstvo za notranje zadeve je pred dnevi objavilo javno naročilo za dobavo 24 brezpilotnih zrakoplovov in dva kompleta usmerjenih motilcev signalov, t. i. dronskih pušk, ki se uporabljajo za onesposobitev brezpilotnih letalnikov. Javno naročilo vključuje tudi izvedbo usposabljanj za uporabo opreme, je razvidno iz dokumentacije.

Radarski detektorji Jammer Avto Preizkusili smo ilegalno napravo proti radarjem na cesti

dron | Avtor: twitter twitter

Novela zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki je začela veljati marca lani in na podlagi katere bo policija lahko uporabljala brezpilotne letalnike, je sicer naletela na številne kritike. Med drugim je varuh človekovih pravic pred letom dni na ustavno sodišče podal zahtevo za oceno ustavnosti (o zadevi še ni bilo odločeno).

Radar merilnik hitrosti Ah, ti redarji Avto Merili bodo z radarjem, za katerega nimajo vseh dokazov, da deluje

Pri varuhu so ocenili, da so členi, ki policiji omogočajo optično prepoznavo registrskih tablic, zbiranje podatkov o letalskih potnikih in uporabo brezpilotnih letalnikov, neustavni. Ustavnim sodnikom so predlagali, naj izvajanje teh členov do končne odločitve zadržijo. V vladi so nasprotno ocenili, da pooblastila o uporabi brezpilotnih zrakoplovov niso nova in da gre le za bolj določno opredeljene načine uporabe teh sredstev. Zato po mnenju vlade ne morejo omogočiti prekomernega in nesorazmernega poseganja v zasebnost posameznikov.

Komentarjev 10
  • Avatar olor
    olor 07:46 04.september 2018.

    Naj nabavijo, naj nadzirajo, nimam nič proti.

  • Pepe007 07:42 04.september 2018.

    Če Policiji ne damo realnih možnosti za tehnični nadzor (npr. optična prepoznava registrskih tablic), dobimo brezobega tigra, ki bo bolj težko skrbel, da bi bil povprečen udeleženec varnejši v prometu. Komu točno je to v interesu, ne znam oceniti. Mogoče ...prikaži več pa jih res tako skrbi za našo zasebnost. Mogoče pa tudi ne.