Avto
17173 ogledov

Policija: "Tale voznica gotovo ne bere naših objav"

Telefon za volanom španska policija
Nov zelo učinkovit pristop pri nadzoru prekrškov v prometu z letalniki.

Vsem takšen nadzor 'velikega brata' gotovo ni všeč, a v Španiji ima splošna dobrobit udeležencev v prometu prednost pred zasebnostjo posameznika in njegovim početjem.

Medtem ko se v Sloveniji naša policija že skoraj desetletje neuspešno 'trudi' vzpostaviti tehnologijo sekcijskega merjenja hitrosti, so nekatere druge države pri uvajanju modernih tehnik za preprečevanje nevarnih praks v prometu svetlobna leta pred nami. 

Ena od njih je gotovo Španija. Prometni policisti v Granadi so lani uvedli sistem Unidad Halcon, pri katerem uporabljajo drone. S pomočjo letalnikov nad prometnicami spremljajo obnašanje voznikov in voznic. Droni lahko s kamerami visoke ločljivosti posnamejo po več prometnih prekrškov hkrati skupaj z okoliščinami, registrske tablice in tudi obraze kršiteljev, tako da izgovori ne pomagajo kaj dosti.

V konkretnem primeru izpred parih dni, ki so ga delili prek svojih družbenih omrežjih, je video voznice, kako se pred semaforjem kratkočasi z brskanjem po telefonu, kar pa ni dovoljeno niti v Španiji niti Sloveniji. Medtem ko je avto pred njo že speljal, gospa reagira z zamikom in s počasno reakcijo ovira pretok prometa.

"Tale voznica, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon, zagotovo ne bere naših družbenih omrežij, saj bi sicer vedela, da naš UnidadHalcón lahko prijavi kršitve iz zraka," so zapisali poleg objave na omrežju X. 

"In voznik mercedesa, ki je na avtobusnem pasu, nas prav tako gotovo ne bere." Vmes je namreč po pasu, rezerviranem za avtobuse, pripeljal črn avto. Še tretji prekrškek na posnetku pa je povzročil uporabnik električnega skuterja, ki je prevozil polno črto, vendar tudi letalnik ni vsemogočen in je ostal neidentificiran. 

Pri nas najdlje prišli s helikopterjem

Lokalna policija Granade pri uporabi letalnika za nadzor prometa iz zraka hvali predvsem njegovo bistveno cenejšo in enostavnejšo uporabo v primerjavi s helikopterjem. Spomnimo, tudi slovenska policija je pred leti najavljala, da bodo z enim od helikopterjev v floti, ki ima primerno video opremo, dejavno nadzirali cestno-prometne prekrškarje, a je v praksi tega zelo malo oziroma poteka kvečjemu na stopnji obveščanja ekip na tleh.

V nekaterih državah so helikopterje dejavno uvedli v nadzor prometa, v uporabi so bile celo 'leteče provide'. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • atamama 11:44 20.november 2023.

    Pravilni, varnost prometa je zelo pomembna. In pomembna je tehnoogija, ki služi namenu. Samo kaj, ko ni polivalentna.....služi za voznike, tatove koruze pa ne. Pred cca mesecem sem se peljal proti ZG in najprej od Otočca...mislim da je Bela cerkev, ...prikaži več nadvoz, 2 policaja merita, na izvozi Dobruška vas ustavljajo. Malo pred izvozom, njiva koruze, bel kombi, temnejši moški, ženske in otroci nalagajo koruzo. Od daleč se vidi, da je oni niso sadili. Pa se vprašaš, kdo je tu nor na varnost in koga?

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:27 20.november 2023.

    Najbolj je smešno,ko dama z hudim avtom drži telefon,in telefonira,zdaj ne vem a je tolk glupa da ne zna vzpostavit prostoročno al prav zanalašč,da jezi druge

  • rd2dmk2 09:20 20.november 2023.

    tole tukaj je orvel v svoji najslabši obliki. sem proti telefoniranju med vožnjo ampak obesili so se nad avto , ki je zadnji (ZADNJI) v koloni in ne ovira nikogar za njim. in kar je najbolj hecno se premakne za ...prikaži več par metrov. zravne pa, kakšna je razlika med prostoročnim telfoniranje in telefoniranjem s telefonom v roki . bistvo je v pogovoru, v tematiki. me zanima kolk ste lahko zbrani, če cas kliče šef in vas zmerja, kolk ste zbrani, če imete pogovor s svojim zdravnikom. no kolk ?