Avto
19 ogledov

Policija v meritve hitrosti z vsem, kar ima

Nadzor hitrosti Profimedias
Na AVP resno spremljajo poslabšanje prometne varnosti, ko je minuli teden v treh nesrečah umrlo kar pet ljudi. Pri policiji pa v kratkem napovedujejo "maraton", ko bodo en dan za meritve hitrosti uporabili vse, kar bodo imeli pri roki.

Poročali smo že o izredno črnem marčevskem dogajanju, ko so se na cestah v treh dneh zgodile tri hude nesreče, zaradi česar gre za eno najbolj črnih tedenskih statistik v zadnjem obdobju, saj je število mrtvih poskočilo kar za četrtino glede na celotno število v letošnjem letu.

Inštruktor varne vožnje Miran Kacin je opozoril, da je spolzek asfalt gotovo zelo vplival na prometno varnost minulega tedna, specialistka za biovreme Tanja Cegnar pa tudi, da vremenske spremembe na voznike vplivajo bolj, kot smo si to vozniki pripravljeni priznati, saj je v zraku veliko več razdražljivosti in napačnih reakcij.

A Evropska organizacija European Transport Safety Council (ETSC) izpostavlja tudi, da pristojne inštitucije v zadnjem času prepogosto le zmigajo z rameni, ko pa so se na primeru lanske vseevropske statistike vendar pojavila evidentna razmerja med številom hudih prometnih nesreč in preslabim odzivom pristojnih služb glede nekaterih novih pojavov, pa tudi opuščanja skrbi za preventivo in ustvarjanje varnih razmer v prometu.

Še posebej alarmantno so po novih ugotovitvah tudi spremembe v obnašanju voznikov, ki so seveda najbolj odgovorni za lastno varnost in varnost drugih udeležencev. Tako na varno vožnjo zelo vplivajo nekateri novi pojavi, ki odvračajo pozornost, najbolj prav uporaba mobilnikov in drugih naprav med vožnjo. 

AVP: spremljamo in analiziramo

Pri agenciji za varnost v prometu (AVP) pravijo, da prometne varnosti skozi daljše obdobje ni mogoče ocenjevati na podlagi enega tedna, saj so vmes tudi obdobja, ko dlje časa ni prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

Zato tudi dogajanja v zadnjem tednu ne obravnavajo kot dramatično poslabšanje. "Žal se takšni črni tedni dogajajo vsako leto v različnih mesecih. Na današnji dan [letos doslej, op. a.] 21 smrtnih žrtev, lansko leto pa 18. To seveda pomeni povečanje v prvem trimesečju, zato resno spremljamo in analiziramo dogajanje," pravi Igor Velov, direktor AVP. 

Policija: obeta se maraton

Pri policiji prav tako ugotavljajo, da se je prometna varnost v letošnjem trimesečju poslabšala v primerjavi z lani, a je še vedno boljša kot leta 2013. "Izstopajoč vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami je še vedno neprilagojena hitrost glede na prometne razmere, stanje vozišča ... Da je temu tako, kažejo tudi posledice zadnjih prometnih nesreč v katerih je v treh dneh umrlo pet oseb," pravijo na policiji. 

Kot še napovedujejo pri policiji, zgolj zaradi dogajanja minulega tedna sicer ne snujejo izrednih aktivnosti, saj so slednje načrtovane na letni ravni. Tako bodo že aprila v okviru vseevropskega tedna nadzora hitrosti med drugim izvedli t. i. speed enforcement marathon. Povedano drugače bo "policija v tem dnevu v nadzor vključila vse razpoložljive resurse v daljšem časovnem obdobju."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • sintesi 06:28 01.april 2015.

    pa še to-iz lastne izkušnje, policisti imajo poln kufr čepenja v grmovjih s tistimi smešnimi radarji v rokah, veliko večji problem predstavljajo lokalni šerifi (redarji seveda), ki imajo nekaj deset lokacij, ki predstavljajo krasno pozicijo za slikanje prehitrih, nimajo pa ...prikaži več prav nobene veze z varnostjo prometa.

  • sintesi 06:23 01.april 2015.

    za smrt mladeničev so krivi pos(r)lanci...oni potrjujejo bedaste zakone ki jih predlagajo velestrokovnjaki za prometno varnost. Morda bi se voznik VW Lupa ustavil policijski kontroli, če ne bi:-ostal brez vozniškega-moral plačati čez 1000 eurov kazniKAZNI SO PREVISOKE, ...prikaži več DRŽAVA PREVEČ POŽREŠNA, OMEJITVE BEDASTO NIZKE. Avti so vse bolje opremljeni (zavore, gume.....), najbolje je da se vozimo za traktorji ali kolesarji, vozniki s(m)o postali kot zombiji, to se najbolj opazi kot prideš v sosednje države kjer se vseeno vozi veliko hitreje!

  • valerijakregar 21:31 31.marec 2015.

    glede na balkansko stanje naših cest, bomo kmalu povsod lahko vozili največ 30 !