Avto
12 ogledov

Policisti kaznovali le pet odstotkov ustavljenih kršiteljev

Uporaba telefona StateFarm
Večji del januarja je s pompoznimi napovedmi potekala preventivna akcija proti uporabi mobilnikov med vožnjo. Na vsak dan akcije so v vsej Sloveniji policisti povprečno naleteli le na 26 kršiteljev. Od tega jih je kazen plačala le peščica.

V sodelovanju Agencije za varnost v prometu, policije in nekaterih občinskih redarstev je med 13. in 26. januarjem potekala preventivna akcija, s katero so želele pristojne inštitucije opozoriti na pereč problem jemanja pozornosti zaradi telefoniranja za volanom. Akcija je bila usmerjena na več področij, tako na obveščanje javnosti s propagandnim spotom ter plakati kot tudi s poostrenim nadzorom pri voznikih. 

Vsaj pri slednjem pa so se izpolnili pomisleki, da bo zaradi policijske stavke rezultat sila pičel oziroma za kršitelje neboleč. Policisti so v 13 dneh akcije po vsej Sloveniji naleteli na 346 kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, so za Žurnal24 pojasnili na policiji. To pomeni, da so v povprečju vsak dan na ravni države ustavili le 26 kršiteljev. 

A od 346 voznikov in voznic jih je kar 327 odneslo zgolj z opozorilom, medtem ko je položnico s kaznijo prejelo 19 oseb. Pet odstotkov torej. To je posledica stavke obeh policijskih sindikatov, katerih člani v iskanju dogovora že od novembra tudi z neizrekanjem kazni vršijo pritisk na predstavnike države.

V vodstvu policije so v odgovor na vprašanje Žurnala zapisali, da vpliva stavke na poslabšanja prometne varnost "ne morejo oceniti." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • vzev 10:43 04.februar 2016.

    Če pišeš SMS med vožnjo si sigurno zelo nevaren. Če pa telefoniraš pa to sploh ne vpliva na vožnjo, ker ni problem voziti z eno roko, pri pogovoru pa ni nobene razlike kot pogovor s sovoznikom. Še zadnjič sem poslušal ...prikaži več nekega tujega strokovnjaka za varnost v prometu, ki je lepo povedal, da so nevarni samo tisti, ki npr. telefon med vožnjo uporabljajo redko, tisti, ki pa telefon uporabljajo med vožnjo redno, pa se tako tega navadimo in zato to ne vpliva več na vožnjo. Lep primer je npr. en taksist iz Indije, on vsak dan vozi avto vzvratno, pa je njegova vožnja zelo tekoča. Sedaj pa naj kdo od nas poskusi en dan voziti avto vzvratno, pa boste videli kako daleč boste prišli. Zato ker tega nismo navajeni, on se pa je navadil.

  • Skippy 10:19 04.februar 2016.

    Hinavci bi raztrgali pijanega voznika, samo pa so z mobitelom enako nevarni. Pa še v kazni je razlika 10x ... čemu, če je povzročena nevarnost podobna?

  • eosss 09:14 04.februar 2016.

    Številka je že prava, policija stavka in posledično izvajajo samo "nujne" naloge, kamor pa iskanje tistikh ki telefonirajo med vožnjo, ne sodi...