Avto
25567 ogledov

Policisti v novo akcijo, ne zaradi snega

avtocestna policija Anže Petkovšek avtocestna policija
Policija skupaj z Agencijo za varnost prometa v novo preventivno akcijo.

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov pogosto povzročajo zastoje v prometu. Agencija za varnost prometa in Policija bosta v času od 21. do 27. novembra izvajali preventivno akcijo »Varno brez telefona v prometu«. 

V letošnjem letu je do 15. novembra Policija ugotovila 22.540 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo, lani v enakem času pa 30.866. Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, ozaveščanju Agencije skozi vse leto in nadzoru Policije. 

Med kršitelji izstopata starostni skupini od 35-44 let s 27 odstotki ter od 25-34 let z 20 odstotki. Glede na kategorijo udeleženca prevladujejo vozniki osebnih avtomobilov, teh je bilo 13.389 (59,4 %), slaba četrtina (5.347) pa voznikov tovornih vozil. Vse več je tudi kršiteljev – voznikov e-skirojev. 

Nadzor nad vsemi udeleženci

V času akcije bo Policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev. 

Agencija za varnost prometa in Policija pozivata: "Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!"

Prometna nesreča Smrti na cesti Avto Varnost v prometu: Nas Evropska komisija ne bi smela tako okarati?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • pravičnik77 19:49 19.november 2022.

    za te "mercator" akcije je kriva agencija za varnost prometa, policisti so nujno zlo v akciji, ker brez njih ni nadzora. kdaj pa ste vidli koga iz omenjene agencije na cesti?.. oni si v pisarni nekej zmislijo, policija pa HOP ...prikaži več jim že skače kot uradniki igrajo... ni policist kriv za akcijo, za kršitev pa vozniki, ki ne upoštevajo zakonov so...

  • kapljač 15:22 19.november 2022.

    Tako kot nas s policijskimi kontrolami posiljuje Golobova vlada nas ni niti Janševa ! Umirite se malo ministra Bobnarjeva, nič vam ne bo pobegnilo!

  • Avatar Leon
    Leon 13:08 19.november 2022.

    Z vso odgovornostjo trdim,da policija ne nadzira kršiteljev vožnje s skiroji in kolesi po pločniku kadar ne preverjajo le -teh . Enostavno se peljejo mimo .