Avto
19733 ogledov

Politiki imajo prednost pred reševalci. To je razlog!

Putin, Pahor, obisk, Brdo pri Kranju Žurnal24 main
Vozniki vozil s prednostjo morajo ustaviti, če gre mimo konvoj vozil s spremstvom.

"Trenutno imajo vozila v sklopu spremstva, torej razni konvoji spremstva politikov, prednost tudi pred reševalci, policisti in gasilci," piše predlagatelj na spletnem portalu Predlagam.vladi.si in predlaga spremembo, po kateri bi imeli reševacli in gasilci prednost pred političnim spremstvom. 

Na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, pojasnjujejo, da so vozila s prednostjo in vozila za spremstvo glede na določbo zakona o pravilih cestnega prometa vozila, na katerih se za izvršitev določenih nujnih nalog uporabljajo posebni svetlobni in zvočni znaki.

"Zakon o pravilih cestnega prometa nadalje določa, kako morajo ravnati vozniki in drugi udeleženci cestnega prometa, ne določa pa prioritete med vozili, ki uporabljajo posebne svetlobne in zvočne znake," razlagajo pri ministrstvu. "Tretji odstavek 101. člena namreč pravi, da voznikom vozil s prednostjo, vozil za spremstvo in vozil v spremstvu ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja."

Limuzina ameriškega predsednika Dražje ne gre Avto Dražje ne gre: Toliko stane prevoz ameriškega predsednika

Na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar, pa poudarjajo, da je v tretjem odstavku obrazložen pomen svetlobnih zvočnih znakov. 

"Na podlagi navedenih zakonskih določb morajo vozniki, tudi vozniki vozil s prednostjo, ustaviti vozila, drugi udeleženci cestnega prometa pa se morajo takoj umakniti z vozišča, in dati prednost vozilom za spremstvo," razlagajo pri notranjem ministrstvu. 

Poudarjajo, da v teh primerih ni na prvem mestu vprašanje, kdo ima prednost pred kom, temveč varnost določenih varovanih oseb, ki jo skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije in uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, mora zagotavljati Policija. 

"Ravno dolžnost drugih voznikov, da se z vozišča umaknejo in ustavijo vozilo, predstavlja temeljni pogoj, da voznik ne bo uporabil vozilo kot sredstvo napada na varovano kolono, v kateri potuje določena varovana oseba," pojasnjujejo pri MNZ. "Vozila zelo pogosto uporabljala kot sredstvo za napad na civilno prebivalstvo in tudi na določene varovane objekte in osebe."

Posebno kategorijo določenih varovanih oseb predstavljajo tuje varovane osebe, saj je vsaka država gostiteljica še posebej dolžna zagotoviti njeno varnost. "K temu nas zavezuje tudi mednarodna lonvencija o preprečevanju in kaznovanju kaznivih dejanj zoper osebe pod mednarodno zaščito, vštevši diplomatske agente," še poudarjajo pri ministrstvu.  

V dosedanji praksi niso zaznali težav, ki bi jih povzročala navedena ureditev glede prednosti voznikov vozil s prednostjo in voznikov vozil za spremstvo. "Prav tako današnja prometna infrastruktura omogoča, da se vozila z različnimi prednostmi v prometu izognejo vožnji po isti cestni trasi (obvozi), saj policija, ko ve, da lahko zaradi izvajanja varnostnih nalog pride do zastojev na določeni trasi potovanja, o tem pravočasno obvesti javnost, ostalim intervencijskim vozilom pa se lahko po predhodni najavi tudi izjemoma dovoli vožnjo po zaprtih cestnih trasah," pojasnjujejo pri MNZ. 

Chevrolet suburban blindiran avto Avto Po tem ko so nakup blindiranega terenca odnesle napake, policija zdaj kupuje kar dva

Takšno ureditev prednosti v cestnem prometu imajo zakonsko urejene tudi druge države v EU in svetu, zato so mnenja, da omenjene ureditve ni potrebno spreminjati.

Vozniki morajo takoj ustaviti vozila, drugi udeleženci cestnega prometa se morajo takoj umakniti z vozišča, in dati vozilu, ki daje tak znak, in vozilu oziroma vozilom, ki ga spremlja, prosto pot. Vozniki morajo ustaviti vozila ob robu ali zunaj vozišča. Vožnjo smejo nadaljevati šele, ko odpelje mimo vozilo, vozili oziroma vsa vozila v koloni, vključno z zaključnim vozilom, ki daje znake z rdečo in modro svetilko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Avatar Leon
    Leon 09:34 05.marec 2018.

    Oligarhi lahko počno vse kar jim ljudstvo dovoli ! V kolikor bi ljudstvo razmišljajo drugače od tega kar so "zakonsko sprejeli" imajo na razpolago dodatna sredstva za prepričevanje le-teh ! Nakup policijskega topa in blindirana vozila so del tega procesa ...prikaži več ! Temu se reče discipliniranje ljudstva .

  • Pepa 07:49 05.marec 2018.

    Ne samo da žrejo na naš račun, še prednost bi radi imeli. K..c jih gleda!

  • Tin 18:20 04.marec 2018.

    Zakaj izumljate toplo vodo?Me zanima kje je junak,ki bi spremenil zakonodajo,in sprejel odgovornost za napad na tujega politika, recimo z gasilskim ali reševalnim vozilom.Mogoče bi janez53 spremenil ta zakon ki so ga ustaši vsilili celemu svetu.