Avto
4383 ogledov

Poročilo: suvi nas vlečejo navzdol

Športni terenec suv GMC Profimedia
Zdaj je uradno, športni terenci so postali velika cokla v prizadevanjih za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je napravila obsežno raziskavo o vplivu, ki ga imajo suvi na razvoj zmanjševanja ogljičnega odtisa v prometu. In rezultati niso obetavni. 

Po svetovnih cestah se vozi okoli 330 milijonov športnih terencev, ki skupaj proizvajajo toliko emisij, kot jih skupaj v zrak v vseh sektorjih izpustita Nemčija in Francija. In če bi bili športni terenci lastna država, bi bili na šestem mestu po onesnaževanju. 

SUV športni terenec | Avtor: Profimedia Profimedia

Peugeot 3008 Fenomen Avto Po sledi popularnosti SUV vozil

V študiji IEA navaja, da so suvi večji in težji od klasičnih vozil ter v povprečju porabijo 20 odstotkov več goriva. V zadnjih letih je njihova prodaja strmo naraščala. Še leta 2012 je bilo 20 odstotkov vseh prodanih avtov iz kategorije športnih terencev, lani pa je bil ta delež kar 46-odstoten. Čeprav je za proizvajalci nekaj zelp turbulentnih let in je prodaja vozil upadla, pa je znotraj prodaje delež suvov naraščal.

Ta skok v prodaji je tudi glavni razlog, da se je potreba po gorivu v zadnjih letih zviševala, namesto da bi glede na skupno število vozil stagnirala, ugotavljajo pri IEA. Posledično so višje tudi emisije.

Električni suvi (še) niso rešitev

Veliko novih prodanih suvov je sicer že električnih: eden na vsake štiri na Kitajskem, eden od petih v EU in eden od desetih v ZDA. To pa je premalo, da bi lahko električno gnani suvi vplivali na manjšo porabo tekočih goriv. Po drugi strani so tudi električni s težjimi baterijami in višjo porabo potratnejši od manjših električnih avtov. Od okoli 400 električnih modelov, ki so na voljo po svetu, je 55 odstotkov suvov, še navaja IEA. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rokobert 21:45 05.marec 2023.

    Torej,kaj vam ni jasno...t.i. zalenega prehoda ne bo,ker ga folk noče...vsaj takega "z figo v zepu"ne,ker dejansko ni zeleni prehod....je samo steošek in dodatna obremenitev okolja. Ko se bo pa to spremenilo,bo pa folk sam začel kupovati "zelene avtomobile"....a do ...prikaži več tega je še dolgo...ker nič ne izgleda,da bi 30 let staro tehnologijo litijevih celic kaka druga nadomestila...zmeraj samo pravljice in povesti in bomo se desetletja cakali...