Avto
61 ogledov

Poznate vse gumbe vaše klime?

zastoj med vročino Pixsell
Slovenijo oblega letošnji prvi vročinski val, zaradi katerega je vožnja z avtomobili precej napornejša. Če imate občutek, da je vaš avtomobil te dni finska savna na kolesih, si preberite spodnjih nekaj nasvetov. Verjamemo, da ste jih večino že slišali, a vseh gotovo ne.

1. Preventiva. Začne se že s parkiranjem. Če imate možnost, avtomobil seveda zapeljite v senco. Sicer pa vsaj čim bolj prekrijte steklene površine, ki so glavni prevodniki toplote. Že rjuha čez armaturno ploščo bo precej zmanjšala njeno temperaturo. 

2. Prepih. Pred vstopom v avto ga prezračite vsaj za minutko, tako da odprete vsa stekla na vratih. Pri nekaterih avtomobilih je to mogoče elegantno storiti kar na daljavo. Že nekaj trenutkov prepiha bo dovolj, da se bo temperatura s 60 in več stopinj v notranjosti precej znižala. 

3. Nikar hladilnika. Prvih nekaj minut vozite z odprtimi okni, prižgite pa že tudi klimatsko napravo. Če je vožnja dolga le nekaj minut, klimatsko napravo raje kar pustite ugasnjeno, saj ne bo učinkovala, ampak le trošila gorivo. Kako dobro bo delovala pri daljši poti, je seveda odvisno od njenega vzdrževanja skozi vso leto. Pomembno pa je, da temperature ne nastavite prenizko (od 22 do 25 stopinj je v primerjavi z zunanjo temperaturo še vedno zelo prijetnih) in da šobe za zrak usmerite stran od telesa, sicer tvegate gost smrkelj sredi poletja, lahko pa se že med vožnjo podhladite, kar zelo vpliva na reakcijski čas.

4. Gumbek. Se sprašujete, kdaj pride prav gumbek za recirkulacijo zraka (običajno v krog povezane puščice ali  puščica v obliki konjske podkve)? No, zdaj je primeren trenutek, da pritisnete nanj. Klimatski napravi tako ni treba najprej ohlajevati vročega zunanjega zraka, ki vstopa v avtomobil, temveč ohlaja zrak, ki je že v potniški kabini. To pa lahko počne precej hitreje.

5. Tekočina. Pijte, pijte in še enkrat pijte. Vedno imejte s seboj plastenko vode, hladnega čaja ali kakšnega naravnega soka. Izogibajte se pitju kave in energetskih napitkov pred vožnjo v vročini, prav tako težki hrani. Med daljšo vožnjo si pogosteje privoščite počitke – na najmanj uro in pol.

6. In za konec. Ne pozabite na poletne temperature, ko boste naslednjič razmišljali o nakupu avtomobila z velikansko panoramsko streho. Dejstvo je, da se je povprečna površina oken od leta 1985 pri avtomobilih s 3,5 kvadratnega metra povečala na 4,6 kvadratnega metra. In da, temnejša barva vozila zelo vpliva na hitro segrevanje notranjosti parkiranega vozila.

Komentarjev 4
  • YaKo 09:41 24.junij 2013.

    Ja, tudi moja stara vectra zna odpret vsa stekla na daljinca, vendar se definitivno hitreje prezrači če odprem vsa vrata.

  • Maxximus 09:32 20.junij 2013.

    mph... "Ker ima večina vozil električna stekla, se bo potrebno verjetno usest za volan ali nekako drugače vtaknit ključ za dobit vsaj kontakt. Joj." Preden pišeš take nebuloze, se mal zamisli nad sabo, svojim tehničnim znanjem ali avtom, ki ...prikaži več ga voziš! Da odpreš vsa štiri električna stekla na kakem novejšem (pa saj imajo to že 10 let stari avti) avtu pritisneš samo gumbek...in to že na 20m, če je treba...Tako da, joj nad tabo...In ja...pride prav na kakem ozkem parkirišču,parkiranje ob cesti... vi bi pa vrata odpirali??Probaj in objavi na youtube

  • mph 19:52 18.junij 2013.

    Mislim ... kakšen nasvet pod 2. "Pred vstopom v avto ga prezračite vsaj za minutko, tako da odprete vsa stekla na vratih. " Ker ima večina vozil električna stekla, se bo potrebno verjetno usest za volan ali nekako drugače vtaknit ...prikaži več ključ za dobit vsaj kontakt. Joj. Mar ne bi raje napisal kar se dejansko naredi, da je prva stvar, ki se naredi, za minuto odpret VSA VRATA in še havbo zadaj, če je 5-vratno vozilo. Tudi bistveno večje odprtine bodo, če katere bo prepih ali bo šel zrak ven. POTEM šele med vožnjo pa ima smisel še odpreti okna krajši čas in vse ostalo.