Avto
40506 ogledov

Pozor, Dars se pripravlja na akcijo

DARS avtocesta hitrost opozorilna tabla omejitev promet Saša Despot
V prihodnjih dneh lahko na celotnem avtocestnem omrežju pričakujemo poostren nadzor.

V prihodnjem obdobju lahko na naših avtocestah pričakujemo povečan promet. Običajno se v času velikonočnih in prvomajskih praznikov na naših cestah poveča tudi število tujih voznikov. 

Dars bo tako izvajal poostren nadzor nad uporabo e-vinjet. "Nadzor bo usmerjen v odkrivanje tako domačih kot tujih kršiteljev, ki so v pomembnem deležu v tranzitu skozi našo državo, s postanki ali brez. Zato nadzora ne bomo izvajali zgolj na daljavo, z nadzorno opremo (stacionarnimi in prenosnimi kamerami ter mobilnimi kamerami v vozilih cestninskega nadzora), temveč tudi s preusmeritvami prometa skozi nadzorne točke (območja nekdanjih cestninskih postaj), počivališča oziroma bencinske servise ob avtocestnem omrežju. Cestninski nadzorniki ga bodo opravljali tudi na območjih mejnih prehodov ter posameznih izvozih z avtocest in hitrih cest," so pojasnili na Darsu. 

Avtocestna policija prehitevanje tovornjakov slonje dirke Slovenija Dars še v letošnjem letu napoveduje tudi to spremembo

Trije pogoji za veljavnost e-vinjete

E-vinjeta se šteje kot plačana, če so izpolnjeni naslednji pogoji: veljavnost, pravilen cestninski razred in točna registrska Cestnina (e-vinjeta) se šteje kot plačana, če so izpolnjeni trije pogoji: veljavnost, pravilen cestninski razred ter točna registrska označba.

Dars uporabnike avtocestnega omrežja poziva, naj na potrdilu o nakupu e-vinjete znova preverijo registrsko označbo, za katero so kupili e-vinjeto. "Registrska označba mora biti vpisana povsem enako, kot je zapisana na registrski tablici oziroma v prometnem dovoljenju, torej vključno z registracijskim območjem (za vozila, registrirana v Sloveniji torej LJ, KR, MB, CE, PO, NM, KK, GO, MS, SG ali KP)," opozarjajo. 

Kaj narediti, če niste vnesli pravilne registrske označbe? "Če uporabniki ugotovijo napako, naj nemudoma kupijo novo e-vinjeto s pravilno registrsko označbo. Nato naj pokličejo naš klicni center za cestninjenje na 01 518 8 350, kjer bodo uredili vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete za napačno registrsko številko," pojasnjujejo pristojni. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec Slovenija Minister Vrtovec in šef Darsa Hajdinjak sta klecnila pod pritiski

Izrekli že za več kot 2 mio evra glob

Zaradi neuporabe vinjet je Dars v letošnjem letu do 11. aprila izdal skoraj 7.200 plačilnih nalogov. Globa znaša 300 evrov, denar pa se steče v proračun. Kršitelji pa morajo plačati še e-vinjeto, "in sicer za čas, ko je bil storjen cestninski prekršek (ker ni bila plačana cestnina za registrsko označbo vozila). Na računu, ki ga prejme storilec prekrška, je navedeno, od kdaj velja zaračunana vinjeta. Če je bil cestninski prekršek storjen na primer 2. aprila, je potem tedenska vinjeta zaračunana za sedem dni, od 2. do 8. aprila".

Zastoji na avtocesti Razkrivamo Avto Razkrito, kje bodo potekala največja cestna dela v letu 2022

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Slavko Krizman 17:28 13.april 2022.

    vse samo,da se pobere še tadaznjih par centov od že tako obubožanih državljanov juhu

  • fatima 12:10 13.april 2022.

    Sram vas je lahko DARS, da še niste vzpostavili stalnega elektronskega nadzora. Madžari (zaostali za KUL-ovce) imajo to že 10 let !!! Vi pa še na nivoju vinjet niste. ABC sistem je za DARS!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:58 13.april 2022.

    Zakaj pooostrena akcija,? A ni bilo rečeno da bo stalna kontrola vinjet prek sistema zaznavanja? Torej sistem ne deluje!! DARS razložite prosim!