Slovenija
23421 ogledov

Neverjetno, koliko e-vinjet so že prodali: Raje počakajte do januarja!

Vinjeta vožnja avtocesta promet Andrej Leban
Vinjeto lahko kupite tudi vnaprej, a le za en mesec.

Od 1. do 19. decembra 2021 je bil po podatkih Darsa izveden nakup skupno skoraj 42.270 letnih e-vinjet, od tega 25 odstotkov prek spleta, preostali delež pa na t. i. fizičnih prodajnih mestih, kot so npr. bencinski servisi. 

"Največ je bilo domačih kupcev (75 odstotkov), med tujci pa jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico (12 odstotkov), ki jim sledijo tisti s hrvaškimi (štirje odstotki), nemškimi (trije odstotki) in italijanskimi (dva odstotka) registrskimi označbami, potem pa (v manjšem številu) BiH, Švica, Madžarska, Srbija, Romunija, Češka, Slovaška, Poljska, Ukrajina, Bolgarija, Makedonija, Belgija, Francija in Romunija ... " razlagajo pri Darsu. "Nakupi vinjet so bili sicer opravljeni za vozila z registrskimi označbami iz približno 40 različnih držav."

Dodajajo, da sistem prodaje e-vinjet poteka brez tehničnih težav, uporabnikom, ki niso vešči spletne prodaje pa pomagajo v klicnem centru cestnine, na telefonski številki (0)1 518 8 350 oziroma elektronskem naslovu evinjeta@dars.si, 24 ur na dan in vse dni v letu.

Imam še vedno veljavno letno vinjeto modre barve. Se mi že splača kupiti e-vinjeto?

Ne. Počakajte do januarja, ko bo mogoče vnaprej nabaviti e-vinjeto z začetkom veljavnosti 1. februar. Nova e-vinjeta ima namreč rok veljavnosti 365 dni, ne glede na datum nakupa. V tem trenutku se e-vinjeto splača nabaviti le tistim, ki so vozilo na novo kupili in to še nima vinjete. Več o tem v prispevku na tukaj

Vinjeta vožnja avtocesta promet Avto Od danes naprodaj vinjeta za prihodnje leto, nikar je (še) ne kupite

Če imate še veljavno lanskoletno letno vinjeto, z nakupom še počakajte, kajti nova, e-vinjeta ima drugačno omejitev kot stara. Stara nalepka namreč velja od 1. decembra do 31. januarja prihodnjega leta, medtem ko bo e-vinjeta veljala 12 mesecev od dneva nakupa. Mogoče jo je sicer kupiti tudi en mesec vnaprej, npr. v januarju z veljavnostjo od 1. februarja. Če jo kupite 1. decembra, bo veljala do prvega decembra 2022, če pa jo kupite 1. februarja, bo veljala do 1. februarja leta 2023.

Podrobnosti o nakupu e-vinjete sicer lahko preberete v prispevku Vsa (ne)verjetna vprašanja in odgovori glede e-vinjet.

Vinjeta vožnja avtocesta promet Nova e-vinjeta Avto Vsa (ne)verjetna vprašanja in odgovori glede e-vinjet

Pri Darsu opozarjajo, da morate biti pri spletnem nakupu moramo biti posebej pozorni pri vnosu registrske številke. "Poleg registrske številke je treba preveriti tudi cestninski razred (ali e-vinjeto kupujemo za osebno vozilo, za kombinirano vozilo ali za motorno kolo) ter veljavnost vinjete (bili so primeri, ko so uporabniki želeli na primer danes uporabljati avtocesto, vendar so njeno veljavnost napačno določili na primer konec meseca)," razlagajo pri Darsu. "Preden potrdimo nakup je treba vse navedene podatke preveriti. Če pa gre za podjetja, svetujemo, naj nakup opravijo kot registrirani (in ne anonimni) uporabniki, ker bodo samo tako potem lahko takoj dobili tudi račun v skladu z Zakonom o DDV."

Prodana količina vinjet od leta 2008 do 2021 | Avtor: Dars Dars

Sicer pa je e-vinjeto možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe Dars. "V tem primeru je treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti," razlagajo pri Darsu. "Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park. Ključno je, da ponudbo za e-vinjete izdelajo in plačajo pravočasno, da pri plačilu navedejo pravilen sklic in znesek – v nasprotnem primeru se vinjete ne bodo kreirale samodejno oziroma se sploh ne bodo kreirale."

Za zdaj na dveh DarsGo servisih, na počivališču Maribor na avtocestnem odseku Slivnica-Pesnica ter na mejnem prehodu Gruškovje na podravski avtocesti, od 1. decembra letos kot edini v Sloveniji omogočajo tudi nakup avstrijskih e-vinjet na t. i. fizičnih prodajnih mestih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.