Avto
21825 ogledov

Od danes naprodaj vinjeta za prihodnje leto, nikar je (še) ne kupite

Vinjeta vožnja avtocesta promet Andrej Leban
Od danes je naprodaj letna vinjeta za prihodnje leto, prvič ne bo šlo za nalepko ampak za e-vinjeto.

Tistim, ki imajo letno vinjeto za letos, se letne vinjete za prihodnje leto ne splača pred koncem januarja. Nalepka namreč velja od 1. decembra do 31. januarja prihodnjega leta, medtem ko bo e-vinjeta veljala 12 mesecev od dneva nakupa. Če jo kupite 1. decembra, bo veljala do prvega decembra 2022, če pa jo kupite 1. februarja, bo veljala do 1. februarja leta 2023.

E-vinjeto je sicer možno kupiti tudi vnaprej, torej z datumom začetka veljavnosti, ki ni enak dnevu nakupa. Začetek veljavnosti posamezne vinjete je možno določiti do 30 dni vnaprej od dneva nakupa. Torej bo možno v začetku januarja kupiti vinjeto z začetkom veljavnosti 1. februarja.

Od. danes so v prodaji le letne in polletne e-vinjete. Tedenske in mesečne vinjete se bo do 31. januarja 2022 še naprej uporabljalo v obliki nalepke, od 1. februarja 2022 pa bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.

E-vinjeta je digitalna različica vinjete, ki bo nadomestila klasično vinjeto v obliki nalepke na vozilu. Vezana je na registrsko številko vozila, ki se ob nakupu elektronske vinjete vnese v centralni cestninski sistem.

Nakup bo možen prek spleta ali na prodajnih mestih, kjer vinjete prodajajo zdaj, le da jim boste morali ob nakupu povedati registrsko številko vozila, za katerega kupujete vinjeto.

Ob prodaji vozila bo mogoče zahtevati povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa), če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Cene vinjet se ne spreminjajo. Za osebna vozila letna vinjeta stane 110 evrov, mesečna 30, tedenska pa 15 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • igorgeus 18:27 05.december 2021.

    neverjetno, ista cena kljub obljubam o znizanju

  • Brittany_Edwards 15:17 01.december 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦