Slovenija
22448 ogledov

Že januarja velike spremembe na avtocestah

Vinjeta vožnja avtocesta promet Andrej Leban
Nov sistem bo v veljavi že z začetkom prihodnjega leta.

"Obljubili smo e-vinjete in jutri, 1. decembra jih dobimo," je naznanil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. "Z uvedbo elektronskih vinjet dokazujemo, da se da. Kar se je v preteklosti govorilo, da se ne da narediti, smo naredili. Ne maram stavka, da se nekaj 'ne da narediti', ker se da. Kjer je volja, tam je tudi pot. Tam je tudi rešitev."

Napovedal je, da bodo jutri na področju cestninjenja osebnih vozil naredili "korak naprej v smeri digitalizacije"  - cestninske nalepke bodo zamenjale elektronske vinjete. "Januarja prihodnje leto bomo tako zaključili s ponovoletno folkloro praskanja vinjet z vetrobranskih stekel," je zapisal minister.

Vinjeta bo vezana na registrsko tablico

"Z uvedbo sistema e-vinjete cestninjenje osebnih vozil ne bo nič dražje kot v obstoječem sistemu, saj se bo cestnina še vedno plačevala glede na čas uporabe cestninske ceste in ne po dejansko prevoženi razdalji," je obljubil minister. "V veljavi bodo tako še vedno ostale enake vrste elektronskih vinjet (tedenska, mesečna in letna), spremenjen bo zgolj način zaračunavanja, saj bo klasično vinjeto v obliki nalepke, ki se prilepi na vetrobransko steklo vozila, nadomestila elektronska vinjeta v obliki digitalnega zapisa, ki bo vezana na registrsko tablico vozila."

Vinjeta | Avtor: Profimedia Profimedia

Vinjeta vožnja avtocesta promet Slovenija Slovenija Vlada potrdila to spremembo glede elektronskega cestninjenja

Vinjeta bo veljala točno 365 dni

Pomembna novost je tudi veljavnost letne elektronske vinjete, ki bo vezana na 365 dni od dneva nakupa, kar pomeni, da veljavnost ne bo več vezana na koledarsko leto kot v obstoječem sistemu klasične vinjete. Poleg tega bo v sistemu elektronske vinjete omogočeno tudi vračilo sorazmernega dela cene letne vinjete v primeru prodaje vozila, kar v obstoječem sistemu ni možno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • kapibara 21:42 30.november 2021.

    Ma za 2x letno na morej, po stari preko Kočevja na HR pa tam va AC.. našim pa NADA

  • Avatar olor
    olor 20:29 30.november 2021.

    In vse skupaj je po pogodbi enkrat dražje. To pa minister ni povedal.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 20:02 30.november 2021.

    Ok naj bo elektronska vinjeta, samo če se jaz peljem po AC 1x na 14 dni ali pa negdo, ki se vozi vsak dan od MB bo LJ ali še dalje pa ni fer. cena naj bo na prevožene km, ...prikaži več 110 eurov za vsakodnevne uporabnike in 30 evrov na občasne. Nekoč je že obstajal ABC sistem plačevanja...