Avto
21 ogledov

Pozor, od sobote le še vijolične vinjete

Menjava vinjete Gregor Prebil
Letne vinjete za leto 2013 modrozelene barve veljajo samo še do petka, v soboto pa bodo morali vozniki na vetrobranskih steklih že imeti nalepljene nove vinjete, tokrat vijolične barve.

Cena letne vinjete za osebne avtomobile se je zvišala za 15 evrov na 110 evrov. Za mesečne vinjete je še naprej treba odšteti 30 evrov, za tedenske pa 15 evrov.

To ne velja za vozila u nosilnostjo do 3,5 tone, ki nad prvo osjo merijo več kot 1,30 metra. Ta morajo namreč za letno vinjeto odšteti 220 evrov, za mesečno 80 evrov in za tedensko 40 evrov. Izjema so velike družine in invalidi.

Da ne boste kupili napačne

Kdor je v dvomih, v kateri cestninski razred sodi njegovo vozilo, lahko to preveri na seznamu, ki je objavljen na spletnih straneh Družbe za avtoceste v RS.

Letna vinjeta za motorna kolesa za leto 2014 stane 55 evrov, kar je 7,50 evra več kot za milulo leto. Za polletno vinjeto bodo lastniki motornih koles odšteli 30 evrov oz. pet evrov več kot lani, cena tedenske vinjete pa se ni spremenila in znaša 7,50 evra.

Letna vinjeta velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta, torej skupno 14 mesecev. Mesečna velja od trenutka nakupa vinjete do preteka dneva, ki ima isto številko en mesec po dnevu njenega nakupa oz. do preteka zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu takšnega dneva ni. Tedenska vinjeta pa velja sedem zaporednih koledarskih dni od vključno dneva, ki ga določi uporabnik ob nakupu vinjete.

Stran vetrobranskega stekla, kamor nalepimo vinjeto, ni pomembna, pomembno je, da je na notranji strani, da ni na zatemnjenem delu in da vozniku ne zakriva polja vidljivosti. Dars sicer priporoča, da se vinjeta nalepi na levi strani, ker je tam pri preverjanju bolj opazna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.